BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

ÁSZ: az uniós pénz a tavalyi büdzsé gyenge pontja

Alulteljesültek az adóbevételek előirányzatai, az EU-s források felhasználása kockázatot jelent – áll az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2011-es büdzsé zárszámadási jelentésében. Az ÁSZ pénteken közölte jelentését, a kormány aznap nyújtotta be a zárszámadást a parlamentnek. Az ÁSZ szerint 1741,6 milliárd forint lett a tavalyi hiány, ez GDP-arányosan 2,6 százalék.

A deficit alakulását elsősorban egyszeri kiadási tételek befolyásolták. Ilyen volt a Mol-részvényvásárlás, az Európai Bíróság ítélete miatti áfavisszatérítés, valamint a hitelek átvállalása az önkormányzati alrendszertől és a MÁV-tól. Csökkentette az adósságállományt a magánnyugdíjpénztárak állami átvétele.

Az adók és adójellegű bevételek előirányzatai 270 milliárd forinttal alulteljesültek. A társasági adó, a hitelintézeti járadékok, illetékbevételek okozták az eltérés nagyobb részét. Kiadási oldalon a rendkívüli kormányzati tartalék volt problémás: a 93,7 milliárdos keret 20,8 százalékát szabálytalanul használták fel a tárcák többletigényeinek kielégítésére. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség gazdálkodása és az uniós fejlesztési források felhasználása az a két pont, melyet korlátozott minősítéssel fogadott el, illetve nem fogadott el az ÁSZ.

Több uniós operatív programnál magasak a kockázatok. A 2007 és 2011 között teljesített összes kötelezettségvállalás elmaradt az időarányostól, még jelentősebb az elmaradás a kifizetéseknél. 2322,9 milliárd forint, az összes forrás 28 százaléka van elmaradásban.

A kormány tenne egyensúlyjavító intézkedéseket, ám ezek hatása 2012-től érvényesülhet. Csak részben teljesült, amit tavalyra irányoztak elő. A rokkantsági ellátási rendszer átalakításából 12 helyett 2,2 milliárdos megtakarítás lett, a táppénzkiadások csökkentése viszont túlteljesült.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.