BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az első lehet idén a Made in China az EU-ban

Az Európai Unió pekingi nagykövete hétfőn kijelentette, hogy Kína idén Európa legnagyobb exportpiacává válhat a belföldi kereslet növekedésének köszönhetően.

Így Kína vélhetően felváltja az Egyesült Államokat, mint az Európai Unió termékeinek legnagyobb átvevője. Markus Ederer újságíróknak nyilatkozva rámutatott: Európa Kínába irányuló exportja jelenleg gyorsabb ütemben növekszik, mint az onnan származó importja. Az Európai Unió és Kína termékforgalmának értéke tavaly elérte az 567 milliárd dollárt. Kínai hivatalos adatok szerint Kína Európai Unióba irányuló exportja tavaly 14,5 százalékkal növekedett az előző évhez viszonyítva, míg Európa exportja Kínába 25,6 százalékkal bővült. .

Az AFP emlékeztetett arra, hogy Angela Merkel német kancellár múlt heti hivatalos  látogatása során Wen Csia-pao kínai miniszterelnök közölte: Kína "vizsgálja és értékeli azokat a módokat", amelyek révén jobban bekapcsolódhat Európa adósságproblémájának megoldásába. Európai vezetők ismételten arra kérték fel Kínát, hogy fektessen be a segélyalapba, de Peking eddig nem tett határozott kötelezettségvállalást. A kommunista ország rendelkezik jelenleg a világ legnagyobb devizatartalékával, amelynek összege eléri a 3200 milliárd dollárt. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.