BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az energiaárak miatt szállt el az infláció

Megugrottak az árak a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiban, összesítve 2,1 százalékkal emelkedtek éves szinten decemberben, a novemberi 1,8 százalék után. Az indok természetesen a dráguló energia.

Az energiaárak 8,3 százalékkal növekedtek tavaly decemberhez képest, holott novemberben még csak 5,4 százalékos volt az eltérés. Az élelmiszerárak szintén az átlagot meghaladó mértékben emelkedtek: decemberben éves szinten 2,6 százalékos növekedés volt tapasztalható, igaz, ez némileg elmaradt az egy hónappal korábbi 2,7 százaléktól.

Magyarország meglehetősen elől áll az inflációs "ranglétrán": az átlagosan 4,7 százalékos áremelkedést csak Észtország, Görörország és Törökország múlta felül. Az élelmiszerárak 7,6 százalékkal nőttek, míg az energiafélék 11,6 százalékkal kerültek többe decemberben, mint egy évvel korábban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.