BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az IMF azt akarja, hogy Ciprus is a görög utat járja

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vonakodik részt vállalni az eddig tárgyalt formájában az euróövezeti országok Ciprus részére szánt segélycsomagjában - jelenti a Süddeutsche Zeitung.

A bajor lap a tárgyalásokhoz közelálló körökből úgy értesült, az IMF azt szeretné, hogy engedjék el a ciprusi államadósság egy részét, ahhoz hasonlóan, ahogy ezt a magánhitelezők tették Görögország esetében. Különben Ciprus minden reform megvalósítása után sem lesz képes a kamatteher viselésére.

A Süddeutsche Zeitung szerint több euróövezeti ország is pártolja az adósság elengedését, mások viszont arra mutatnak rá, hogy a magánbankok Görögországgal szembeni követelései kikényszerített lemondása során mindig nyomatékosan hangsúlyozták, hogy Görögország tekintetében egyedi esetről volt szó.

Ha pedig megszegik ezt az ígéretet, az egész euróövezet ismételten elveszti az eddig élvezett bizalmat. A ciprusi helyzet lényegesen drámaibb, mint a görögországi - mondta egy magasrangú EU-hivatalnok a Süddeutsche Zeitungnak.

A lap jelentése szerint a vita alatt álló megoldások egyike lehetne, hogy Oroszország ötmilliárd eurót átutal az IMF-nek, és az összeget továbbadja Ciprusnak. Ezzel az IMF formálisan megőrizné a látszatot, és nem kellene saját pénzt igénybe vennie. A bajor lap arra is emlékeztet, hogy orosz polgárok óriási pénzeket parkoltatnak ciprusi számlákon. Ezzel kapcsolatban a múltban mindig szemrehányások hangzottak el adófizetés elkerülésére és pénzmosásra vonatkozóan, amiket eddig nem bizonyítottak.

Statisztikai adatok szerint Ciprus messze a legnagyobb tőkebefektető Oroszországban.  Szakértők azt feltételezik, hogy számos pénzáramlás mögött olyan pénzmozgások rejtőznek, amelyek Oroszországból indulnak ki, Cipruson kötnek ki, majd tisztára mosás után visszautalják azokat.  

Világgazdaság Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.