BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az S&P megfenyegette Japánt: túl sokba kerülhet az újjáépítés

A Standard and Poor's (S&P) arra figyelmeztetett, hogy ront Japán államadósságának besorolásán. A hitelminősítő szerint a szigetországot ért katasztrófa óriási terhet ró az egyébként is hatalmas adóssággal küzdő büdzsére, ha a politikusok nem határoznak úgy, hogy emelik az adóterheket.

Az S&P egyelőre megerősítette Japán AA mínusz hosszú távú államadósság besorolását, ám a kilátásokat negatívra rontotta az eddigi stabilról. Hitelminősítő 2002 óta most először módosított Japán besorolásán. Az államadósság kétszer olyan magas, mint az 5 ezer milliárd dollár GDP-t termelő gazdaság, s nagyon valószínű, hogy az országnak további plusz kiadásokat kell fedeznie a március 11-ei katasztrófát követően. Ennek költsége a becslések szerint elérheti a 613 milliárd dollárt. A japán kormány becslése szerint a károk 300 milliárd dollárt tesznek ki.

Ha a kormány nem adóemeléssel teremti elő a plusz forrásokat, várhatóan az önkormányzatoknak kell előteremteniük a kiadások jó részét. Japán a márciusi katasztrófa után a Második Világháború óta nem látott gazdasági válsággal küzd. A bizonytalanságot a kormány és az ellenzék közötti feszültség is súlyosbítja, mindezek mellett Naoto Kan igencsak népszerűtlen saját pártjában is, így kevés lehetősége van arra, hogy fiskális reformokat lépjen meg.

A Societe Generale elemzője szerint az S&P lépése már régóta esedékes gazdasági változtatások meghozatalára kényszeríti a japán kormányt, egyebek mellett a fogyasztási adó jelenlegi 5 százalékról történő felemelését, amelyet már a pénzügyminiszter is szorgalmazott. Yosihiko Noda szerint a fiskális reformot az ország nem kerülheti el, s ez most a legfontosabb az ország újjáépítése mellett.

A hír hatására a jen árfolyama gyengült a dollárhoz képest, s egy dollárért már 81,781 jent kértek. Az elemzők szerint azonban ez a gyengülés átmeneti, hosszan távú hatásra nem kell számítani.

Japán nem az egyesüli a fejlett államok közül, amely magas államadóssággal küszködik. Múlt héten a S&P az Egyesült Államok AAA besorolásán ugyan nem változtatott ám a kilátásokat negatívra módosította.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.