BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az USA már a fizetésképtelenségre készül

A Reuters információi szerint az amerikai jegybank aktívan dolgozik az esetleges fizetésképtelenség kezelésére, miután még mindig nem született megállapodás a 14,3 trillió dolláros adósságkorlát megemelésére.

Augusztus másodikán a világ legnagyobb gazdasága kifogy a pénzből, de a Federal Reserve és a pénzügyminisztérium hónapok óta készül erre a lehetőségre. Charles Plosser, a Philadelphia Fed vezetője a Reutersnek nyilatkozva megerősítette, hogy a pénzpiaci vezetők felkészülnek a fizetésképtelenség állapotára. A jegybankár emellett hangsúlyozta, hogy véleménye szerint a Kongresszus megegyezik az adósságlimit emeléséről.

Mint arról beszámoltunk, távolabb került az Egyesült Államok a válság széléről, miután Barack Obama amerikai elnök kedden támogatásáról biztosította a „hatok bandájának” nevezett, demokrata és republikánus szenátorokból álló csoport által kidolgozott deficitcsökkentési tervet.

Az amerikai elnök saját elgondolásaival egyezőnek nevezte a programot, amely a tervek szerint tíz éven belül 3700 milliárd dollárral csökkentené az amerikai államadósságot. Ebből 1200 milliárdot új adóbevételekből fedeznének. Obama felszólította Harry Reidet, a szenátusi demokrata többség vezetőjét és Mitch McDonnelt, a ház republikánus kisebbségének első emberét, hogy már szerdán kezdjenek tárgyalásokat a kompromisszumos javaslat alapján, így nőhet az esélye annak, hogy a hét végére közelebb kerül a megoldás.

Az elmúlt napokban már sok megoldási javaslat volt terítéken: szó volt alkotmánymódosításról, kiadáscsökkentésről, mindeddig azonban nem sikerült olyan lehetőséget találni, amely mögé mind a republikánusok, mind a demokraták felsorakoztak volna.

A republikánusok nem akartak semmiféle adóemelésre rábólintani, míg a demokraták éppen ebben látták volna a lehetőséget. Most mindkét fél hajlandó volt a közeledésre: az adók emelése és a nagyobb kiadáscsökkentés egyidejű felvetése Barack Obama támogatásával célt érhet.

A piacokat láthatóan megnyugtatta a megállapodás híre: a menedékdevizának számító svájci frank és az arany gyengült, a tőzsdék is erősödtek világszerte. Ezzel együtt a megállapodás részletei még nem ismertek, és ez kételyeket ébreszthet a befektetőkben, ráadásul egy ekkora csomag hiteles összeállítása óriási feladatnak tűnik.
A CBS közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak nagy része is támogatná ezt a megoldást: kétharmaduk azt mondta, hogy olyan megállapodást látnának szívesen, amely mind adóemelést, mind kiadáscsökkentést tartalmaz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.