BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csaba László: A kormány elvesz és nem teremt állásokat

A Magyar Televízió Ma reggel című műsorában többek között a nyugdíjasok helyzetéről, a kormány foglalkoztatáspolitikai törekvéseiről és a feketegazdaság hatásairól beszélt Csaba László közgazdász.

Korábban a belső fogyasztásunk nagyobb volt, mint amit a fenntartható és működőképes termelés elő tudott állítani, emiatt jobban éltünk, mint amit a lehetőségeink megengedtek. A mostani kiigazítás tartósan összhangba hozhatja az ország teljesítményét és életszínvonalát: szerkezeti változások indulnak meg. Ez azonban olyan, mint a lakásfelújítás: az elején költségekkel jár, és csak később lesz jobb - mondta Csaba László a nem javuló foglalkoztatási helyzet kapcsán a Hírszerző szerint.

„Az nem kérdés, hogy közel tíz évi teszetoszaság után valamit csinálni kell” - tette hozzá, utalva a nyugdíj-kérdésre. Hangsúlyozta: úgy tűnik, mintha most átestünk volna a ló túloldalára, és nagyon hamar akarnánk behozni a megelőző évtized elmaradásait. „Ez így nem mehet tovább, az embereket a semmittevésért fizetni nem lehet. Ám az is igaz, hogy a nyugdíj egy szerzett jogosítvány, a társadalmi szerződés része, nem olyan, mint az újonnan felvett munkaerő. Nem arról van szó, hogy elfogadja-e valaki a munkaadó által kigondolt és felkínált bért.

„Ha viszont nem bővül a belső piac, kérdés, hogy mire teremtenek munkahelyeket” - mutatott rá a közgazdász, hozzátéve: ne tegyünk úgy, mintha Magyarországon nem lenne feketegazdaság. Véleménye szerint ennek megszüntetése egy évtizedes feladat, mert a feketegazdaság a társadalom mélyrétegeiben gyökerezik.

Az állami szférában végrehajtott változásokkal kapcsolatban a közgazdász elmondta: azzal, hogy a kormány vissza akarja venni az állami újraelosztást, sanyargatja a közigazgatást, elveszi a pénzeket az állami munkahelyektől még nem teremt munkahelyeket, éppen ellenkezőleg. Hozzátette: a 2,4 százalékos gazdasági növekedés nagy vívmány, de ez a világ gazdasági növekedésének fele.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.