BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csak egy tag nem támogatta Matolcsyék javaslatát a kamatdöntésen

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának hat tagja 20 bázispontos kamatcsökkentést támogatott szeptemberben, míg egy tag, Pleschinger Gyula 10 bázispontos kamatvágásra voksolt. A kamat szeptemberben 3,6 százalékra süllyedt.

A kamatdöntés rövidített jegyzőkönyve szerint a Monetáris Tanács úgy látja, hogy „az inflációs és reálgazdasági kilátások alapján, az ország kockázati megítélésének figyelembevételével sor kerülhet még óvatos kamatcsökkentésre”.

Pleshinger felhívta a figyelmet a magyar állampapír-piaci hozamgörbe meredekségének emelkedésére, amely véleménye szerint jelezheti a kamatcsökkentési ciklus folytatásával kapcsolatos piaci aggodalmakat is, ezért – Magyarország magas külföldi finanszírozási igényének figyelembe vételével - óvatosabb mértékű alapkamat-csökkentést javasolt. „A többi tanácstag véleménye szerint ugyanakkor az inflációs, valamint reálgazdasági folyamatok, illetve a nemzetközi események az augusztusival megegyező mértékű lazítással vannak összhangban, amelyet az előző kamatdöntés óta a hozamgörbe hosszú oldalán tapasztalt hozamcsökkenés is alátámaszt, így nem látták indokoltnak a kamatvágás mértékének csökkentését” – olvasható a jegyzőkönyvben.

Pleschinger október elején interjút adott a The Wall Street Journalnak, amelyben kifejtette: a kamat közelít ahhoz a 3-3,5 százalékos szinthez, amit Matolcsy György, a jegybank elnöke korábban a kamatcsökkentési ciklus lehetséges végének jelölt meg. Hozzátette: természetesen minden monetáris tanácstagnak saját véleménye van a kamatvágási ciklus végéről. Saját álláspontja szerint azonban közel van az a szint, ahol már fontolóra kell venni, érdemes-e továbblépni.

Pleschinger Gyula azt mondta, nagyon el kell gondolkodni azon, hogy mit nyerünk és mit kockáztatunk minden egyes kamatcsökkentéssel. Egy külső sokk, vagy a túl alacsonyan meghúzott kamat olyan negatív piaci reakciókhoz vezethet, amikor már nem elég 10, 20 vagy éppenséggel 30 bázisponttal emelni a kamatot, hanem 100, 200 vagy 300 bázisponttal kell azt növelni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.