BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Cséfalvay: 600 milliárdos lyuk a tavalyi büdzsében

A tavalyi költségvetésben mintegy 600 milliárd forintos „lyuk” volt a kormányváltáskor – mondta Cséfalvay Zoltán a 2010. évi zárszámadásról szóló törvényjavaslat expozéjában tegnap a parlamentben.

 A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára kiemelte: az új kormány többszöri, év közbeni beavatkozása nélkül a tavalyi költségvetés a GDP 7 százalékát meghaladó hiánnyal teljesült volna. Ha ezt nem sikerült volna megfékezni, radikálisan csökkenteni, az ország működésképtelen lett volna – fűzte hozzá.

Cséfalvay Zoltán elmondta: a helyi önkormányzatok adósságállománya 2010 végére meghaladta az 1200 milliárd forintot, ez 22 százalékos növekedés a korábbi évhez képest. Az államtitkár egyben jelezte: a kormány egyik legfontosabb feladata a helyi önkormányzati rendszer egészének átalakítása lesz.

A parlamenti vitában felszólalt az Állami Számvevőszék elnöke is. Domokos László kiemelte: a tavalyi költségvetést alapjaiban meghatározta, hogy végrehajtása két kormányzati ciklushoz kapcsolódott. Az ÁSZ elnöke szerint nagy eredménynek tekinthető, hogy az év közbeni nehézségek ellenére sem szállt el a költségvetési hiány.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.