BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dübörög az export

Az év tizedik hónapjában az export és import euróértéke 6,5, illetve 5,7 százalékkal nőtt 2011. októberhez képest, míg a forintértékek – a devizaárfolyamok alakulása miatt – közel 2 százalékos növekedést mutattak mindkét forgalmi irányban – közölte a KSH.

2012. októberben – első becslés szerint – a kivitel értéke 2075 milliárd forintot (7,3 milliárd eurót), a behozatalé 1890 milliárd forintot (6,7 milliárd eurót) tett ki. A külkereskedelmi mérleg többlete 12 milliárd forinttal (83 millió euróval) növekedett az előző év azonos időszakához képest. Az októberi kivitel 76, a behozatal 70 százalék-át az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

2012. január–októberben – előzetes adatok szerint – a kivitel értéke 19 576 milliárd forint, a behozatalé 17 812 milliárd forint volt. A kivitel és a behozatal forintértéke csaknem azonos mértékben, 7,4, illetve 7,5 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi mérleg 1763 milliárd forint aktívumot mutatott, ez 95 milliárd forintos javulás a 2011. január–októberi 1668 milliárd forintos többlethez viszonyítva.

„A várakozásunknak megfelelő, 657,6 millió euró többlet keletkezett a külkereskedelemben októberben, ami 83,3 millió euró javulást jelent a tavalyi 574,3 millió euróhoz képest” – vélekedett Suppan Gergely. A TakarékBank elemzője szerint igen kedvező, hogy az export euróértéke 6,46 százalékkal, az importé 5,73 százalékkal nőtt egy év alatt, ami szignifikáns javulás az előző hónapban mért 4 százalékot meghaladó zsugorodáshoz képest.

„A jelentős mértékű ingadozást részben a naptárhatás is magyarázhatja, mivel idén szeptemberben két munkanappal kevesebb volt, mint egy évvel ezelőtt, míg októberben egy munkanappal több volt” – emelte ki Suppan.

Az első kilenc hónapban a többlet 22 millió euróval 6088 millió euróra emelkedett. „Az év hátralevő részében a cserearányok stabilizálódására lehet számítani, miközben a belső kereslet visszaesése miatt az import növekedése továbbra is elmaradhat az exportétól, ezért a külkereskedelem többlete javulhat az év végéig” – hangsúlyozta az elemző.

Szerinte az elmúlt hónapokban megjelent konjunktúra indikátorok az európai gazdaság recessziójának némi enyhülését jelezték, a külső kereslet visszaesését pedig a Mercedes üzem fokozódó termelése részben ellensúlyozhatja. „Az év egészében 7,25 milliárd euró többletre számítunk a tavalyi 7,06 milliárd után, jövőre pedig a többlet elérheti a 8,4 milliárd eurót” – tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.