BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy "dacos" gazdasági miniszter "növekedésgyilkos" csomagja

Elemzők szerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter tegnap bejelentett csomagja "növekedésgyilkos", és újabb unortodox intézkedéseket tartalmaz. Egyetlen pozitívunk, hogy a költségvetési hiány a GDP 3 százaléka alatt maradhat.

"Egy dacos gazdasági miniszter jelentette be tegnap, hogy az alig 2 hetes hiánycsökkentő programot ért EU-s kritikák miatt újabb lépésekre kényszerülnek" – kommentálták Matolcsy György tegnapi bejelentéseit az MKB Bank közgazdászai. "A lépések döntően a bankokat és a vállalatokat sújtják, de végül közvetve a lakosságot is érintik."

"A fiskális elcsúszást nem engedheti meg magának a kormány az EU-s kényszer miatt." Ez a legfőbb üzenete Matolcsy György tegnap bejelentetett 367 milliárdos csomagjának a Raiffeisen Bank elemzői szerint. Az intézkedések közt szerepel a bankadó megtartása (felezésének eltörlése), valamint a pénzügyi tranzakciós illeték megemelése.

A kormány hét héten belül a második intézkedéscsomagot jelentette be, hogy megfeleljen a brüsszeli elvárásoknak; ne bukjuk el a kohéziós forrásokat, vagyis 3 százalék alatt maradjon a GDP-arányos deficit.

"Ez a gazdaságpolitika legerősebb horgonya, amely akár kidolgozatlan, növekedésgyilkos intézkedéseket is legitimál" – írják a Raiffeisen Bank elemzői.

Az Erste Befektetési Zrt. elemzői azt emelték ki, hogy a kellemetlen az egész történetben, legalábbis ami a tőkepiacokat illeti, hogy a közel fél éve megfigyelhető ortodoxia után megint az unortodox útra lépett a kormány. "A bankadó magas szinten tartása továbbra is rombolja a bankok hitelezési képességét, ami nem jó a gazdaságnak."

"A csomag nagy terhet ró a bankokra és a vállalati szektorra" – vélekedett a bejelentést követően elemzésében Kondrát Zsolt. Az MKB Bank vezető közgazdásza szerint ezek egy részét átterhelik az ügyfelekre (végül a háztartások fizetik meg), de a vállalati költségek csökkentésre is számítani lehet. A bankok a tőkeáttétel leépítésének felgyorsításával reagálhatnak, ami káros a növekedésre nézve, jegyezte meg.

"Mindez lassabb növekedéshez, alacsonyabb foglalkoztatáshoz és magasabb inflációhoz vezet" – írta Kondrát Zsolt, mindebből pedig alacsonyabb adóbevéttelek következnek. Az MKB vezető közgazdásza szerint az intézkedések negatív növekedési áldozata nagyobb lesz annál a 0,1 százalékpontnál, mint amit a kormány vár. Matolcsy György 0,9 százalékra csökkentette a 2013-as növekedési prognózist a korábbi 1 százalékról.

"Összességében a csomaggal elérhető a 2013-as költségvetési hiánycél (2,7 százalék a GDP arányában), de tovább erodálja a növekedési potenciált", vélte az elemző.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.