BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyhamar nem fog növekedni a lakossági fogyasztás

A kiskereskedelmi forgalom januári minimális növekedéséből az elmúlt hónapok visszaesése után még nem lehet komoly trendfordulóra következtetni a K&H Bank értékelése szerint, azonban mindenképpen pozitív eredménynek tekinthető, hogy az év első hónapjában jellemzően csökkenő forgalom idén szinten tudott maradni.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán azt közölte, hogy a decemberi visszaesés után az idén januárban a kiskereskedelmi üzletek forgalma szerény 0,7 százalékkal meghaladta az előző havi szintet a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint, éves összehasonlításban viszont a kiskereskedelmi értékesítés volumene csupán 0,1 százalékos növekedést mutat a naptárhatástól megtisztítva.

"Az idei szja csökkentés kapcsán számos vélemény hangzott el arról, hogy a lakosság egy részének ezáltal megnövekedett elkölthető jövedelme vajon a fogyasztások vagy a megtakarítások terén fogja éreztetni jobban hatását. A következő, februári forgalmi adatokból ennek - vélhetően pozitív - hatását már látni fogjuk" - idézi a bank közleménye Németh Lászlót, a K&H kkv marketing főosztályának vezetőjét.

A kkv szakember szerint azonban a tavaszi hónapokban még nem lehet a lakossági fogyasztás tartós növekedésére számítani. Ennek oka, hogy az elmúlt hónapokban a bizonytalan nemzetközi gazdaságpolitikai helyzet, valamint a japán katasztrófa is tovább növelte az élelmiszerek és nyersanyagok világpiaci árát, ami folyamatosan begyűrűzik hozzánk is, és korlátozni fogja a kiskereskedelmi forgalom volumenének bővülését - mutatott rá Németh László.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.