BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző a beruházási adatról: A jövőbeli növekedés alapja is hiányzik

Újra bővültek a harmadik negyedévben a feldolgozóipari beruházások, nőtt a szállítás, raktározás ág volumene, így mérséklődött a harmadik negyedévben a nemzetgazdasági beruházások volumenének csökkenése - közölte a Központi Statisztikai hivatal (KSH) csütörtökön.

A KSH tájékoztatása szerint a harmadik negyedévben a nemzetgazdasági beruházások volumene 2,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a második negyedévben tapasztalt 5,9 százalékos visszaesés után.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint a júliustól szeptemberig tartó időszakban 1,1 százalékkal mérséklődött a nemzetgazdasági beruházások volumene április-júniushoz képest, amikor 2,2 százalékkal csökkentek negyedéves szinten a magyarországi beruházások. A KSH adatai szerint 2012 első három negyedévében 5,2 százalékkal volt alacsonyabb a beruházások volumene a bázisidőszakinál.

A harmadik negyedévben az építési beruházások jelentősen, 6,5 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. A gép- és berendezés beruházások viszont - elsősorban a mezőgazdaságban és a feldolgozóipar területén bekövetkezett növekedés hatására - 3,7 százalékkkal emelkedtek.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője kiemelte: kedvező, hogy a feldolgozóipar beruházásai növekedni tudtak a harmadik negyedévben, illetve jelentősebb növekedés volt útfejlesztési és útfelújítási projekteknek köszönhetően. A legtöbb területen azonban továbbra is visszaesőben vannak a beruházások, így összességében folytatódott a csökkenés - mondta.  A tendencia azért is kedvezőtlen, mert így a jövőbeli növekedés alapja hiányzik a magyar gazdaságból - fogalmazott a szakember. Török Zoltán szerint még a következő évben is visszaeső beruházásokkal kell számolni Magyarországon. A gazdasági környezet kedvezőtlen, a belső kereslet évek óta zsugorodik, hosszabb ideje csak a feldolgozóipari export húzza a gazdaságot - mutatott rá.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.