BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elkészült a kirakós: Zuhan a magyar gazdaság

Az első negyedéves visszaesését még nagyobb zsugorodás követheti – vélik a Világgazdaság Online által megkérdezett közgazdászok. Csak a nettó export járulhat hozzá a GDP növekedéséhez, a többi ágazat gyengélkedik. A közgazdászok mediánvéleménye alapján a második negyedévben 1 százalékkal csökkenhetett a GDP (kiigazítatlan adatok szerint). Ha az elemzői várakozások beigazolódnak, akkor a magyar gazdaság hivatalosan is recesszióba kerül.

Az első negyedéves 0,7 százalékos visszaesését 1 százalékos GDP-csökkenés követheti a második negyedben az előző év azonos időszakához képest a Világgazdaság Online által megkérdezett 11 elemző mediánvéleménye szerint. A magyar gazdaságnak továbbra sincs motorja, csak a külföldi konjunktúra kompenzálja a visszaesését. Az előzetes GDP-adatot kedden közli a KSH.

Első negyedévben még meglepően jól tartották magukat bizonyos szektorok – mondta a Világgazdaság Online-nak Oszlay András. A TakarékBank közgazdasági kutatás és elemzési részlegének osztályvezetője kifejtette: a kiskereskedelmi szektor felülmúlta a várakozásokat az első negyedévben, a második negyedben erre már nem volt képes.

Hasonlóan látják az Equilornál is. „Az export nem nagyon tudja a fogyasztás visszaesését kompenzálni” – mondta Gabler Gergely. „A beruházások tovább szakadnak, ezt jól mutatja a legutóbbi ipari termelési adat” – vélekedett a közgazdász. Júniusban mindössze 0,6 százalékkal növekedett az ipari termelés a KSH adatai szerint, ami alulmúlta az elemzői várakozásokat. A termelés az év első hat hónapjában 0,4 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Az iparban a második negyedben nem láthattunk fellendülést, ami javíthatott volna a gazdaság teljesítményén – mondta Oszlay. A TakarékBank elemzője megemlítette, hogy a nettó export teljesítménye is tompább volt. Meglátása szerint a második negyedéves adat lehet a leggyengébb, a harmadik negyedben már jobb adatot láthatunk majd, de még akkor is mínuszos lehet a GDP.

„A fő kép hasonló az első negyedévihez” – mondta lapunknak Jobbágy Sándor. A CIB Bank közgazdásza szerint egyedül az ipari export tud pozitívan hozzájárulni a GDP-hez, de most az is kevés ahhoz, hogy összességében növekedés legyen. Az autóipari kapacitások sem voltak 100 százalékosak június végéig, jegyezte meg. Gabler Gergely szerint pedig „hiába a Mercedes-hatás, az ipar nem tud magára találni.”

Jobbágy Sándor hangsúlyozta: a második negyedéves adat még csak korlátozott mértékben tartalmazhatja az új autóipari kapacitások termelését, ezek erőteljesebb felfutása a harmadik-negyedik negyedévben már támogatólag hathat a növekedésre.

„A többi tényezőzőtől nem várunk pozitív hozzájárulást. A fogyasztás és a beruházások sem bővülnek” – mondta a CIB elemzője. Jobbágy Sándor is úgy látja, hogy az év hátralévő részében lehet javulás.

„Sok darabkája már megvan a kirakósnak, amiből az látszik, hogy van egy komolyabb, több mint 2 százalékos fogyasztás visszaesés, és nem számítok javulásra a beruházásokban sem”, mondta lapunknak Kondrát Zsolt. Az MKB Bank vezető közgazdásza szerint a visszaesést a nettó export kompenzálja valamelyest.

Mélyebb visszaesést várunk, mint az előző negyedéves 0,7 százalékos GDP-csökkenés, mondta a Világgazdaság Online-nak Keszeg Ádám. A Raiffeisen Bank közgazdásza szerint a magyar gazdaság motorjai nem indultak be, és a külső környezet is romlott egy keveset az első negyedhez képest.

„Termelési oldalról tekintve az építőipar továbbra is nagyon nagy ütemben esik vissza, a tavalyi negyedik negyedévben csak átmeneti javulást láthattunk” – hangsúlyozta Kondrát Zsolt. „Az ipar is kis csökkenést mutathat.”

A kiskereskedelmi forgalom esése sem akar megállni, mondta Gabler Gergely. Az export húz, de ezt nem tudja kompenzálni a visszaeső fogyasztást és ipart. A kormányzat részéről a kiigazítást kényszer továbbra is megvan, vagyis szűk a mozgástér a gazdaság élénkítésére, jegyezte meg.

„Bár a héten közzétett ipari termelési és külkereskedelmi mérleg adatok némileg ellentmondtak egymásnak, összességében úgy gondoljuk, hogy az ipari export pozitívan járult hozzá a növekedéshez” – válaszolta a Világgazdaság Online-nak Nyeste Orsolya. Az Erste Bank elemzője szerint ezzel lényegében csak a visszaesés mértéke fékeződött, hiszen továbbra is negatívban maradhattak a  beruházások és a fogyasztás.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.