BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Enyhén gyorsult a drágulás

Enyhén nőtt az infláció novemberre, de az elemzők is hasonlót vártak a tavalyi alacsony bázis után. Az üzemanyagoknál erősödik leginkább az árnyomás, miközben a kereslethiány a legtöbb területen lefelé szorítja az árakat.

A fogyasztói árak novemberben az előző hónaphoz képest 0,3, tavaly novemberhez viszonyítva 5,2 százalékkal emelkedtek – tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. Enyhén gyorsult tehát a pénzromlás, mint az várható volt, így tavaly szeptember óta a mostani a legmagasabb érték. Idén, az első tizenegy hónapban, átlagosan 4,1 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában, az idei évre szóló 4,2 százalékos kormányzati prognózis tehát valószínűleg elérhető lesz.

Az év közepi áfa- és jövedékiadó-emelés óta távolodott el az infláció a 3 százalékos cél közeléből, azonban a várt 4 százalékpont körüli emelkedés helyett csak alig felével nőtt meg a drágulás. A háttérben az áll, hogy a drasztikusan beszűkült kereslet miatt nem tudták a fogyasztókra hárítani a cégek az adóemelésből származó költségnövekedést. A változatlan adótartalmú árindex csupán 1,4 százalékos emelkedést mutat.

Az eddig rendre a várakozások alatt maradt havi adatokért az élelmiszerek nyomott ára is felelős volt, és most sem tört meg a trend. Havi alapon ugyan átlag felett, 0,6 százalékkal emelkedtek a cikkcsoport árai (csak az idényáras termékek miatt), ám ez éves szinten mindössze 3,3 százalékos ártöbbletet jelent. Az átlaghoz képest nagyobb mértékben, 10,1 százalékkal drágultak a szeszes italok, dohányáruk, bár ehhez csak kis mértékben járult hozzá a november, nagyrészt a júliusi adóemelés hatása tükröződik. Kiugróan drágultak az üzemanyagok is, egyetlen hónap alatt 3,9 százalékkal, éves viszonylatban pedig 8,8-cal, itt a világpiaci kőolajárak emelkedése okozza a növekvő feszültséget.

Alig nőtt viszont a háztartási energia ára, tavaly novemberhez képest csak 2 százalékos volt a drágulás. Ez annak köszönhető, hogy a hónap során a távfűtés ára 2,8, a vezetékes gázé pedig 4,5 százalékkal mérséklődött. A jegybank által kiemelten figyelt szolgáltatások körében az éves drágulás átlag feletti, 5,9 százalékos volt, ám ezt elsősorban a közüzemi díjak drasztikus emelkedése okozta: a szemétszállítás 15,7, a vízdíj 11,6, a csatornadíj 11,5 százalékkal drágult.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.