BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Feltolta az árakat az üzemanyag drágulása

Januárban a fogyasztói árak 5,5 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban; a növekedésben szerepet játszottak egyes adó intézkedések, valamint a forint árfolyamának alakulása is.

Az előző havinál nagyobb mértékben emelkedett az üzemanyagok, a szeszes italok, dohányáruk és az élelmiszerek ára, a tartós fogyasztási és a ruházkodási cikkekért viszont kevesebbet kellett fizetni - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Tavaly decemberhez képest 2,1 százalékkal emelkedtek az árak. Az üzemanyag 5,3 százalékkal drágult az év első hónapjában.

Az elemzők 5 százalék körüli tizenkét havi fogyasztói áremelkedést vártak januárban. Utoljára 2010 áprilisában volt ilyen magas az éves infláció, akkor 5,7 százalékot tett ki. A maginfláció az idén januárban 1,6 százalékra ugrott a decemberi 0,2 százalékról, tizenkét havi összehasonlításban 4,9 százalékra gyorsult az előző havi 3,3 százalékról. A nyugdíjas fogyasztói kosárra számított havi áremelkedés 2,0 százalék, a tizenkét havi index 105,6 százalék volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.