BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Folytatódhat a kamatvágás, az MNB-t nem érdekli a BMI

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa tovább folytathatja a kamatcsökkentést, és év végére 6 százalék lehet az irányadó ráta a Citigroup elemzői szerint.

Magyarországon a Beszerzési Menedzser Index alakulása alig van hatással a monetáris politikára – vélekednek a Citigroup közgazdászai hétfőn délután kiadott helyzetértékelésükben. Szerintük a feldolgozóipari index alakulását leginkább külső tényezők határozzák meg.

A Beszerzési Menedzser Index szezonálisan kiigazított szeptemberi értéke 52,5 pont szeptemberben, közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság. A havi index 2,9 százalékponttal magasabb az augusztusi 49,6 pontos értéknél. Az 50 pont feletti érték a feldolgozóipar bővülését mutatja, ez alatt csökkenésről tanúskodna az index.

Az új megrendelések, az export, a készletek és a foglalkoztatás javulást mutat a BMI szerint, hívják fel a figyelmet a Citigroup közgazdászai. Ez abból fakadhat, hogy az ipari export (amiben meghatározóak az autógyártók) részesült az Európai központi Bank rövid ideig tartó élénkítő lépéseiből, teszik hozzá.

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának külső tagjai valószínűleg folytatják az óvatos, 25 bázispontos kamatvágást, ha a külső környezet továbbra is támogató – vélekednek a Citigroup elemzői.

A monetáris tanács külső tagjai az előző hónapban a második egymást követő hónapban szavazták le az MNB elnökét és a két alelnököt (akik tartották volna az irányadó rátát), így 6,5 százakra csökkent az alapkamat szeptemberben. Elemzők szerint ez veszélyezteti az MNB hitelességét, hiszen a 3 százalékos inflációs célt a monetáris politika számára releváns középtávú időhorizonton csak a magasabb kamatszint huzamosabb tartásával lehetett volna elérni.

A kormány elküldte a javaslatokat az IMF-nek és az EU-nak a hitelkeret kapcsán – írják a Citi elemzői. Ez, valamint a támogató külső környezet fennmaradása további kamatcsökkentésekhez vezethet a Citigroup elemzői szerint. Várakozásuk alapján a monetáris tanács év végére 6 százalékra mérsékelheti az irányadó rátát.

A közszférában lehet létszámcsökkentés, visszavághatják a szociális juttatásokat, és több területen is bevezethetik a fordított áfát – mutatta be Varga Mihály IMF-tárgyalásokért felelős miniszter a kormány javaslatait, amelyeket a Valutaalapnak elküldtek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.