BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

FT: Veszélyes időket él át Magyarország

Magyarország egy nagyon rossz hétfőt él át. A részvények esnek, az államkötvényhozamok emelkednek, a valuta pedig veszélyesen gyenge szint közelébe került, és arra kényszerültek, hogy minden ajánlatot elutasítsanak a kötvényaukción az alacsony kereslet miatt – írja a Financial Times blogja. Mindez azután következett be, hogy a BUX 4,4 százalékot emelekdett pénteken; elemzők az FT beyondbrics blogjának azt mondták, semmi alapja nem volt az emelkedésnek.

Mi változott meg? – teszi fel a kérdést a szerző. A Fitch Ratings felülvizsgálta Magyarország adósságának besorolását péntek este, emlékeztetve a befektetőket, hogy nagyon is valós veszély, hogy a három nagy hitelminősítő ügynökség a befektetésre nem ajánlott (bóvli) kategóriába minősíti le az országot a nagyon közeli jövőben.

A Fitch Magyarország adósságának besorolását negatívra változtatta a pénteki piaczárás után – emlékezet az FT. A befektetők hétfő reggel tudtak először reagálni: a BUX 2,7 százalékot esett délig, és a 10 éves kötvényhozamok 20 bázisponttal, 8,52 százalékra emelkedtek. (Délutánra tovább emelkedett a 10 éves állampapírok hozama a másodlagos piacon, 8,62 százalékra – A szerk.)

A leminősítés a küszöbön áll. Nem sokkal a Fitch lépése után a Standard & Poor’s is megerősítette a negatív kilátást. Az S&P is BBB- szinten tartja Magyarországot, jegyzi meg az FT.

A forint 315-ös szint fölé került az euróval szemben, amely a Société Générale elemzői szerint erőteljes jegybanki reakciót is kiválthat, akár agresszív kamatemelést is.

Valóban veszélyes időket él át az ország, amely miatt nem hibáztatható csupán az euróövezet – a belpolitikai kockázatok is ugyanolyan aggasztóak a befektetők számára –, és a növekedés vérszegény – emeli ki az FT. A Fitch szerint 2012-ben a GDP 0,5 százalékkal növekedhet. Korábban úgy vélték, 3,2 százalékkal is bővülhet a magyar gazdaság. Az Európai Bizottság szintén 0,5 százalékos növekedésre számít, és a 2,6 százalékos előrejelzésüket vágták vissza.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.