BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hanyatlik a görög gazdaság, mégis örülhetünk

A görög gazdaság a második negyedévben 6,2 százalékkal zsugorodott, derül ki a statisztikai hivatal közléséből. Az elemzők 7 százalékos GDP-csökkenést vártak, vagyis az adat kisebb pozitív meglepetést okozott.

A görög gazdaság mély recessziót él át, azonban a 7 százalékos várt zuhanás helyett „csak” 6,2 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest szezonálisan kiigazított adatok alapján. Az első negyedben 6,5 százalékkal esett vissza a GDP.

Görögország a csőd szélén áll: annak ellenére fenntarthatatlan az adósságpályája, hogy már adósságcserét is végrehajtottak az országban. A gazdaság zuhanásában elsősorban a drasztikus megszorítások játszanak szerepet, miközben az európai országok sem találják a kilábalás útját.

A gazdasági válság és a szükségprogram keretében végrehajtott létszámcsökkentések miatt a munkanélküliség elérte a 23,1 százalékot, a 15-24 éves korosztály körében pedig az 55 százalékot.

Görögországot nemzetközi mentőcsomagok tartják felszínen, a hitelezők, az IMF, az Európai Unió és az Európai Központi Bank alkotta trojka azonban kemény feltételeket szab, és egyre türelmetlenebb, amiért szerinte a gazdasági szükségprogram nem halad megfelelő ütemben.

Hétfőn Michael Fuchs, a nagyobbik német kormánypárt, a CDU frakcióvezető-helyettese azzal fenyegette meg Athént, hogy Berlin meg fogja vétózni további hitelek folyósítását, ha "bármilyen jel arra utal, hogy Görögország nem teljesíti a feltételeket".

Angela Merkel kancellár korábban úgy nyilatkozott, hogy a segélyek leállítása következtében Görögország kiesne az euróövezetből, ez pedig magára a blokkra nézve is túl kockázatos volna. Az utóbbi időben azonban a kancellár környezetéből többen is hangoztatták, hogy a görög távozás "elviselhető" lenne. Michael Fuch szerint Görögország az Európai Unió tagja maradhatna, és egy, a Marshall-segélyhez hasonló program támogatásával visszatérhetne a drachmához.  A trojka szeptemberben dönt arról, hogy megkaphatja-e Athén a 130 milliárd eurós hitelcsomag következő részletét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.