BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hiába alacsony az infláció, az élelmiszerekért sokkal többet kell fizetni

Júniusban a fogyasztói árak 1,9 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Az alacsony éves árnövekedés fő oka a háztartási energia árak jelentős mérséklése. A tartós fogyasztási cikkek körében szintén árcsökkenés történt, mialatt a szeszes italok, dohányáruk, az élelmiszerek és a szolgáltatások drágultak egy év alatt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Májusban 1,8 százalékos volt az éves infláció, vagyis az árak kissé emelkedtek.

12 hónap alatt, 2012. júniushoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 4,1 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen nőtt az idényáras élelmiszerek (21,3 százalék) és a liszt (12,7 százalék) ára, valamint a száraztészta (4,5 százalék), a sertéshús (4,5 százalék) és a baromfihús (3,9 százalék) ára is nőtt. Árcsökkenés következett be többek között a tojás (11,7 százalék) és a cukor (4,9 százalék) esetében. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 8,8 százalékkal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk ára is. A szolgáltatások esetében szintén átlag feletti volt az árnövekedés (4,0 százalék), ezen belül a szemétszállítás 7,6, a helyi tömegközlekedés 5,3 százalékkal drágult.

Az egyéb cikkek körében kisebb mértékű áremelkedés volt megfigyelhető (0,1 százalék), ezen belül a járműüzemanyagok 2,8 százalékkal kerültek kevesebbe. A tartós fogyasztási cikkekért 1,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A ruházkodási cikkek ára átlagosan 0,1 százalékkal csökkent. A háztartási energia esetében szintén árcsökkenés (8,7 százalék) volt megfigyelhető. Ez utóbbin belül a vezetékes gázért és az elektromos energiáért egyaránt 10 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, míg a távfűtés ára 11,7 százalékkal csökkent 2012. júniushoz képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.