BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Holland miniszter: elkerülhetetlen a betétek megadóztatása

A ciprusi mentőcsomag végleges változata minden bizonnyal tartalmazni fogja a bankbetétekre kivetendő adót - mondta csütörtökön Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő eurócsoport elnöke.

"Valószínűleg elkerülhetetlen, hogy a végső csomag, amelyben megegyezünk, ne tartalmazzon valamiféle különadót" - mondta Dijsselbloem az Európai Parlamentben.

A miniszter megvédte az adót, mert szerinte anélkül nem lehetne olyan mentőcsomagot összeállítani, amely ne növelné az ország eladósodottságát. Figyelmeztetett, hogy a ciprusi válság rendszerszintű probléma, és remélte, hogy a kormány tisztességes megállapodásra jut a betétesekkel. Hangsúlyozta: az eurócsoport mindig ellenezte, hogy adót vessenek ki a 100 ezer euró alatti betétekre, ehelyett azt szorgalmazta, hogy az e fölöttieket adóztassák meg a ciprusi kormány által javasolt 9,9 százaléknál nagyobb mértékben.

"A betétek óriási része igazából nem is megtakarítás, hanem befektetés" - mondta Dijsselbloem az európai parlamenti meghallgatáson.

A ciprusi törvényhozás kedd este utasította el az euróövezeti pénzügyminiszterek által szombat hajnalban elfogadott tervet, amelynek keretében Ciprus 10 milliárd eurónyi hitelt kapott volna, ha az ország e mellé 5,8 milliárd eurónyi saját forrást von be, elsősorban a bankbetétek egyszeri megadóztatásával.

A miniszter elmondta: Moszkva jelezte, Ciprus ne reménykedjen abban, hogy Oroszország a segítségére siet, ha a ciprusi kormány nem tud megállapodni az eurócsoporttal. Az természetes, hogy a ciprusi kormány tárgyal az orosz kormánnyal az esetleges további támogatásról - mondta az eurócsoport elnöke a ciprusi pénzügyminiszter moszkvai megbeszéléseivel kapcsolatban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.