BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már az ipar sem segít a magyar gazdaságnak

Az ipari termelés 1,7 százalékkal csökkent októberben az egy évvel korábbihoz és 3,8 százalékkal az előző hónaphoz képest. A munkanaphatástól megtisztított éves index szintén 3,8 százalékos visszaesést mutat.

Három havi csökkenés után az év első tíz hónapjában 0,9 százalékkal  kisebb volt az ipari kibocsátás, mint az előző év azonos időszakában.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2012 októberében a feldolgozóipar termelése 1,7 százalékkal, a csekély súlyú bányászaté 5,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 1,4 százalékkal mérséklődött, elsősorban az előző évinél enyhébb időjárás hatására. A KSH megjegyzi, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint 2012 októberében a 2011. októberi átlagos középhőmérsékletnél 1,1°C-kal magasabbat mértek.

Októberben a feldolgozóipar tizenhárom alága közül kilencben figyelhető meg termelésbővülés. A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés egyötödét képviselő járműgyártás 7,7 százalékkal emelkedett tavaly októberhez képest. Az iparág szakágazatai közül a legnagyobb, közel 30 százalékos növekedését a járművillamossági, -elektronikai készülékek gyártása adta. Folytatta mélyrepülését a második legnagyobb súlyú alág: a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása – az alágak közül a legnagyobb mértékben –, 25,3 százalékkal visszaesett, főként a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet apadása következtében.

Az előző havi csökkenés után a harmadik legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelésből egy nyolcaddal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 5,6 százalékkal bővült, nagyrészt az értékesítés majdnem négy tizedét kitevő exporteladások élénkülésének eredményeként; a hazai eladások csak kismértékben nőttek. Idei legjobb teljesítményét nyújtotta a közepes súlyú vegyi anyag, termék gyártása: a termelés volumene számottevően, 12 százalékkal bővült, mindenekelőtt a műanyag-alapanyaggyártás szakágazatnak köszönhetően.

A KSH szerint folytatódott a csökkenés a közepes súlyú fémalapanyag és fémfeldolgozási termék (1,0 százalék), továbbá a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártásában (0,1 százalék). „2012 októberében a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 9,0 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2011 azonos hónapjában” – írja a statisztikai hivatal. Mindez kedvezőtlen jelzés a következő hónapok ipari termelését illetően. A KSH kiemelte, az új exportrendelések 9,6 százalékkal, az új belföldi rendelések 4,5 százalékkal visszaestek. Az összes rendelésállomány 1,9 százalékkal csökkent tavaly októberhez képest.

Az idei első tíz hónapban az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 1,2 százalékos növekedése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 2,1 százalékos létszámcsökkenés mellett következett be.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.