BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó hír érkezett Németországból

Közel két éve nem látott ütemben, 2,4 százalékkal nőtt júniusban a német ipari termelés májushoz képest az elemzők által várt 0,3 százalék helyett.

A német gazdasági minisztérium szerdai közleménye azonban rámutat, hogy a kiugróan magas növekedési ütem részben szezonális és technikai okoknak is köszönhető. A bázis alacsony volt, mert májusban a sok munkaszüneti nap miatt 0,8 százalékkal csökkent a termelés.

Ennek ellenére a szakértők általában úgy vélik, hogy a német gazdaság lendületet kap, mert a magas belső fogyasztáson kívül az ipari tevékenység is támogatja a növekedést. "A második félévben a német gazdaság teljesítménye már elegendő lehet ahhoz, hogy az egész eurózónát kimozdítsa a recesszióból" - véli Carsten Brzeski, az ING elemzője.

A gépek, berendezések és egyéb tőkejavak előállítása 4,1 százalékkal emelkedett júniusban, jelezve, hogy a vállalatok végre fokozzák beruházásaikat. A beruházási eszközök termelése 2011 utolsó negyede óta folyamatosan csökkent. A feldolgozóipar 2,2 százalékkal, az építőipar 1,6 százalékkal termelt többet, mint májusban

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.