BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jön: IMF-kompatibilis jegybanktörvény és hangulatindexek

Ha Athénből nem borzolják a kedélyeket, akkor nyugodtan figyelhetünk a G20 találkozó eredményeire, a Fed bejelentésére, az új jegybanktörvény-tervezetetre és a labdarúgó EB-re.

Ahogy Varga Mihály (is) megerősítette: a héten egy új, 99 százalékig EU-kompatibilis jegybanktörvényt terjesztenek a parlament elé, amelyet még a hónap végéig el is fogadhatnak. Sok múlik majd az Európai Központi Bank véleményén, amelyre egy hetet biztosan kell várni. Ha Frankfurtból zöld jelzés érkezik, akkor jöhet az öröm, ha a viszont az 1 százalékon fogást találnak az EKB jogászai, akkor visszatérhetünk a decemberi állapotokhoz, az IMF-tárgyalások – amelyek az új, „növekedésbarát” költségvetés alapján amúgy sem kecsegtetnek gyors sikerrel – a beláthatatlan jövőbe tolódnak.

Ehhez képest a héten várható két magyar makroadat nem kavar sok vizet. Az építőipar áprilisi eredményeit már ismerjük (mínusz 4,8 százalék év/év). Az ágazat, amely márciusban 12,6 százalékkal, az első negyedévben pedig 11,2 százalékkal zsugorodott év/év alapon, egyelőre a gödör alján vizsgálódik, és a hitelezés várható alakulása alapján ezt még egy ideig gyakorolni fogja.

Kedden a keresetek áprilisi alakulásáról kapunk néhány számot. A márciusi 222 741 forintos nemzetgazdasági bruttó átlagbér 2,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Áprilisban az éves növekedés üteme 4,0 százalékra gyorsult az elemzői üveggömbök szerint, ami 214 600 forint körüli átlagbért jelent.

Pénteken számunkra is fontos döntés születhet az Ecofin-találkozón. Az uniós pénzügyminiszterek várhatóan (az Európai Bizottság fenyegetését visszavonva) úgy döntenek, hogy a kohéziós alapok továbbra is nyitva maradnak Magyarország előtt.

A Reuters hírügynökségnek két EU-s forrás közben azt mondta, hogy az Ecofin meg fogja szavazni azt a javaslatot, ami alapján eltörlik a Magyarországgal szembeni kohéziós források felfüggesztését.

A kohéziós források befagyasztását felfüggesztik – mondta egy vezető EU-s diplomata, aki ismeri az országok álláspontját a kérdés kapcsán. „Nincs ellenállás a kérdésben” – tette hozzá. Egy másik forrás is hasonlóan vélekedett, aki szerint szintén garantált, hogy felfüggesztik a zárolást.

Két lengyel adat

A régiós makrokínálatból két májusi lengyel adatot emelhetünk ki. Az ipari termelésről szerdán érkezik jelentés, az áprilisi 2,9 százalékos éves bővülés után a piac 2,5 százalékot valószínűsít. Pénteken kiderül, hol állt a munkanélküliség az ötödik hónapban: az elemzők szerint 12,6 százalékon, ami az előző hónaphoz képest 0,3 százalékpontos javulást jelentene.

Nyugat-Európa: német hangulat, BMI

Az öreg kontinens boldogabbik felén lesz idő a görög választások kimenetelén gondolkodni, a heti makroadatok közül két német bizalmi mutató mellett a Markit beszerzési menedzser indexeit (BMI) emelhetjük ki.

A ZEW kedden teszi közzé üzleti hangulatindexei júniusi értékeit, az üzleti hangulat mutatója az elemzők szerint a májusi 10,8-ről 4-re zuhan (vagy lejjebb), a jelenlegi helyzet megítélésének indexe 44,1-ről 39,8-re esik.

A pénteken esedékes Ifo-index is lefelé mozdul a Bloomberg konszenzusa szerint: az üzleti környezet megítélésének mutatóját a májusi 106,9 után 105,9-re várják az elemzők, és ha igazuk van, akkor romlik a várakozások és a jelenlegi helyzet megítélésének indexe is.

Csütörtökön a Markit előzetes júniusi BMI-adatokkal bombázza a piacot. Az eurózóna feldolgozóipari mutatóját a májusi 45,1-ről 45,0-ra, a szolgáltatásokét pedig a májusi 46,7 után 46,5-re várja a piac. (Az 50 alatti értékek zsugorodást jeleznek.)

Egyesült Államok: Fed-bejelentéseket vár a piac

A Fed Nyíltpiaci Bizottsága szerda este egyrészt bejelenti, hogy az irányadó kamatszint maradt a 0-0,25 százalékos sáv (ez tudható előre), közzéteszi az amerikai gazdaságra vonatkozó legfrissebb előrejelzéseit, és az sem kizárt, hogy Bernanke elnök bejelenti a monetáris lazítás folytatását. (Ez utóbbi esélyét az elemzők immár 40-45 százalékra teszik.)

Az amerikai makroadatok közül néhány májusi lakáspiaci mutatót és egy feldolgozóipari hangulatindexet ajánlunk a művelt Olvasó figyelmébe.

Kedden a megkezdett lakásépítések és a kiadott építési engedélyek számáról tájékoztat a Census Bureau. A megkezdett lakásépítések évesített üteme az áprilisi 717 ezerről 725 ezerre, a kiadott engedélyeké 723 ezerről 730 ezerre nőtt az elemzők szerint.

Csütörtökön teszi közzé a National Association of Realtors a használtlakás-eladások számáról szóló jelentés. Az évesített ütem a Bloombrg konszenzusa szerint az áprilisi 4,62 millióról 4,57 millióra csökken.

A Philadelphia fed feldolgozóipari indexe júniusban újra a pozitív tartományba emelkedik az üveggömbök szerint: a májusi mínusz 5,8 után 2,0 a várakozás. Csütörtökön kiderül, így lesz-e.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.