BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

JP Morgan: Az MNB-t valószínűleg meglepte az infláció

A következő hónapokban várhatóan még tovább gyorsul Magyarországon az infláció üteme, elsősorban az adóváltozások hatására, ám a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáját változatlanul a külső finanszírozás és a forintárfolyam kockázatai határozzák meg, s az infláció "másodlagos" fontosságú marad a pénzügypolitikai döntésekben - jósolták londoni felzárkózó piaci elemzők a vártnál magasabb júniusi inflációs adatok szerdai ismertetése után.

A KSH bejelentése szerint a fogyasztói árak júniusban 5,6 százalékkal haladták meg az egy évvel ezelőtti szintet a májusban mért 5,3 százalékos éves ütem után. Az MTI előzetes felmérésébe bevont nagy londoni elemző és befektetési cégek 5,3-5,5 százalék közötti prognózisokat adtak a teljes kosárra számolt tizenkét havi júniusi inflációra.

A szerdai adatismertetés utáni értékelésükben a JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzőrészlegének közgazdászai közölték, hogy nem vonnának le "messzemenő következtetéseket" a vártnál magasabb júniusi inflációs számokból, mivel a gyorsulást nem keresleti tényezők, hanem részben kínálati oldali ársokkok okozták. A ház londoni elemzői szerint mindazonáltal a júniusi inflációs adatok "valószínűleg meglepték" az MNB-t is.

A JP Morgan szakértői kimutatták, hogy a második negyedévi átlagos magyarországi infláció egytized százalékponttal meghaladta a jegybank legfrissebb inflációs előrejelzését, az adóhatásoktól megszűrve számolt inflációs ütem pedig kéttizeddel jár az MNB által valószínűsített pálya felett. A következő hónapokban 5,8-6,0 százalékig gyorsuló éves inflációs adatokra számítanak a távközlési adó, valamint a további jövedékiadó-emelések belépő hatásai miatt. A ház előrejelzése szerint ugyanakkor az infláció az idei év vége felé valószínűleg 5,3 százalék körüli tizenkét havi ütemre lassul, a jövő évi egész éves átlag pedig várhatóan 3,5 százalék környékén lesz.

A JP Morgan elemzői közölték: fenntartják azt a véleményüket, hogy az MNB monetáris tanácsa a kamatcsökkentésekkel megvárja a forinteszközöket terhelő kockázati felárak tartós mérséklődését. A ház szerint azonban ennek bekövetkezte valószínűtlen az IMF/EU-megállapodás megkötése előtt. A cég alapeseti előrejelzése jelenleg az, hogy az első MNB-kamatcsökkentés októberben lesz, és a magyar jegybank összesen 1,00 százalékponttal csökkenti jelenleg 7,00 százalékos alapkamatát. A JP Morgan londoni közgazdászai azzal számolnak, hogy az MNB-alapkamat 2012 végéig 6,50 százalékra, 2013 végéig 6,00 százalékra csökken.

A cég elemzői közölték ugyanakkor azt is, hogy véleményük szerint a legutóbbi kormányzati döntések növelték a monetáris enyhítés későbbi kezdetének kockázatát, mivel a pénzügyi tranzakciós illeték kiterjesztése a jegybanki és kincstári műveletekre "erősen vitatott", és az IMF várhatóan azt szeretné, ha a magyar hatóságok más bevételi forrást keresnének. A JP Morgan elemzői szerint az IMF/EU-tárgyalások ezért hosszabb ideig is eltarthatnak, mint ahogy azt a piac jelenleg feltételezi.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.