BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Két éve nem látott rossz eredmény az euróövezetből

Az európaövezeti gazdaság 2011 utolsó negyedévében visszaesett, amelyre 2 és fél éve nem volt példa, mivel a régió adósságválsága aláásta a bizalmat, valamint több ország költségvetési megszorításokra kényszerült.

A bruttó hazai termék (GDP) a 17 tagú euróövezetben 0,3 százalékkal csökkent 2011 utolsó negyedévében a megelőző három hónaphoz képest, közölte az Európai Unió statisztikai hivatala. A Bloomberg által megkérdezett közgazdászok 0,4 százalékos visszaesésre számítottak.

Európa újabb recesszióval néz szembe, kevesebb mint három év alatt. Christoph Weil, a Commerzbank AG vezető közgazdásza szerint az idei év első negyedévében újabb visszaesést láthatunk majd, vagyis az euróövezet technikai recesszióba kerül. Meglátása szerint a helyzet stabilizálódik majd, és megkezdődhet a kilábalás. Ugyanakkor hozzátette, hogy a legnagyobb kockázatot a pénzügyi válság jelenti.

A görög gazdaság tavaly 7 százalékkal esett a negyedik negyedben az előző évhez képest. A spanyol, olasz, belga és portugál gazdaság is visszaesett 2011 utolsó három hónapjában. A Bloomberg beszámolója kiemeli, hogy Magyarországon 0,3 százalékkal nőtt a GDP negyedéves alapon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.