BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

K&H: Veszélyben lehet a költségvetés, mégis vonzóak a hazai eszközök

Az euróövezeti beszerzési menedzser index (BMI) kissé javult augusztusban, de a hetedik egymást követő hónapban mutatja a termelés visszaesését - közölte a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet.

Az euróövezeti összetett beszerzési menedzser index augusztusban 46,6 pontra javult a júliusi 46,5 pontról. A szolgáltatóipari BMI 47,5 pontra, két havi mélypontra csökkent augusztusban a júliusi 47,9 pontról. A feldolgozóipari BMI 45,3 pontra, négy havi csúcsra javult a júliusi 44,0 pontról. Az index 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat teljesítményének javulását, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

A most már tartósan negatív tartományban lévő beszerzési menedzser indexek a vártnál tovább elhúzódó recessziót jeleznek. Emiatt egyre valószínűbb, hogy a nagy jegybankok hamarosan ismét beavatkozni kényszerülnek, ami a gyenge növekedési kilátások mellett is növelheti a hazai befektetési eszközök iránti érdeklődést – mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója. Amíg az év elejei várakozások azt jelezték, hogy a gyenge első félévet követően a második félév erősebb lesz, ma már azt látjuk, hogy az indexek egyhamar nem fognak visszapattanni a pozitív tartományba, és a recesszió a vártnál tovább elhúzódhat.

A növekedési kilátások tartósan alacsony szintje pedig várhatóan megsürgeti a jegybankok beavatkozását, és újabb monetáris lazításokat helyez kilátásba, amire az elmúlt napokban történt is utalás mind a Fed, mind a BoE részéről. Ennek következménye pedig az lehet, hogy annak ellenére, hogy a zsugorodó magyar gazdaság veszélyezteti a költségvetés tarthatóságát és az államadósság csökkenő pályáját, a nemzetközi viszonylatban magas hozamot biztosító hazai eszközök iránt tovább növekedhet a befektetők érdeklődése.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.