BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiábrándult a JP Morgan, kezdhetünk aggódni

Jelentősen rontották a világgazdaság - különösen az euróövezet, valamint az ázsiai felzárkózó térség - idei várható teljesítményére szóló előrejelzésüket hétfőn londoni pénzügyi elemzők, elsősorban a "kiábrándító" májusi aktivitási adatokkal indokolva a negatív módosítást.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport közgazdászai felülvizsgált átfogó prognózisukban a világgazdaság egészére az idén 2,0 százalékos növekedést várnak az eddig érvényben tartott 2,3 százalékos GDP-bővülési előrejelzés helyett. A legkirívóbb módosítást a ház az ázsiai felzárkózó térségi gazdaságokra jelentette be: ebben az országcsoportban 6,7 százalékról 5,7 százalékra rontotta idei GDP-növekedési becslését.

A régión belül a JP Morgan elemzői Kínában 7,6 százalékos gazdasági növekedést várnak az eddigi 8,7 százalék helyett.

Az euróövezetben a cég a korábbi prognózisokban szereplőnél jóval mélyebb egész éves recessziót jósol: a JP Morgan új előrejelzése szerint a valutaunió gazdasági teljesítménye átlagosan 0,7 százalékkal esik vissza 2012-ben. A ház eddig 0,3 százalékos idei GDP-mínusszal számolt az euróövezetben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.