BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

IMF-ügy - Varga elszólta magát és a török kártyát játsszuk?

Kicsi a valószínűsége, hogy idén lesz IMF-megállapodás. Hogy jövőre mi várható, az az euróövezeti fejleményektől is függ – mondta Varga Mihály, hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter. Elemzők szerint csak nyomásra állapodhat meg Magyarország egy hitelkeretről. A piacon török kártyának nevezik, ha egy ország csak a tárgyalást akarja fenntartani, de valóban nem akar megállapodni az IMF-fel.

A Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió meg fogja várni a 2013. évi költségvetés elfogadását, és ezt követően, decemberben lehet újabb fejlemény a jelenlegi tárgyalási szakaszban – mondta Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kedden.

Varga szerint kicsi a valószínűsége annak, hogy az idén hitel-megállapodás szülessen. Az, hogy 2013-ban hogyan alakul a helyzet nemcsak a magyar kormány gazdaságpolitikai intézkedéseitől függ, hanem attól is, hogy az euróövezetben milyen döntések születnek, milyen helyzet fog kialakulni - tette hozzá.

Varga Mihály arra gondolhatott, ha nem lesz támogató a nemzetközi befektetői környezet, akkor megállapodhatnak az IMF-fel – mondta lapunknak Bebesy Dániel. A Budapest Alapkezelő portfolió-menedzsere szerint csak akkor kerül sor a megegyezésre, ha „zord” lesz az euróövezeti helyzet, és nem tudjuk eladni az államkötvényeket. Bebesy Dániel szerint jelen körülmények között nincs esély arra, hogy megállapodjunk az IMF-fel.

Varga Mihály az interjúban leszögezte, a tárgyalások sosem szakadtak meg, a tárgyalásoknak sokféle formája lehet, így személyesen és telefonon is tartják a kapcsolatot a magyar delegáció, illetve a nemzetközi szervezetek delegáltjai. Arról tájékoztatott, hogy éppen a múlt héten tárgyalt személyesen az IMF kijelölt főtárgyalójával.   

Rossz csomag

A Magyarország által az elmúlt hetekben bejelentett több gazdasági intézkedés nem fenntartható jellegű, és nem segíti a növekedést - tartalmazza a Nemzetközi Valutaalapnak a Wall Street Journal című lapnak hétfőn e-mailben küldött közleménye. A lap azt követően kereste meg a valutaalapot, hogy a magyar kormány néhány héten belül a harmadik megszorító csomagját ismertette - közölte a Dow Jones.

Iryna Ivaschenko, az IMF budapesti irodájának vezetője közölte: „mint korábban kifejtettük, a költségvetési kiigazításhoz jobban kiegyensúlyozott konszolidációra van szükség, az ad-hoc intézkedések helyett”.

A közlemény szerint a magyar kormánynak kiegyensúlyozottabb intézkedéseket kell bevezetnie, amelyek „fenntartható módon csökkentik a költségvetési hiányt, és szerkezeti reformokkal kombinálva a gazdaság egészére kiterjedő növekedést tesznek lehetővé”.

Mint Makó Jeruzsálemtől

A Raiffeisen Bank elemzői is hasonlóan ítélik meg a csomag tartalmát. A 90 milliárdos, harmadik Matolcsy-csomagról azt írják, hogy a kormány újra ad-hoc intézkedéseket hoz és tovább erodálódik a bizalom. Török Zoltán elemzőcsoportja szerint nem karnyújtásnyira van az IMF-megállapodástól, hanem olyan távol, mint Makó Jeruzsálemtől.

Emlékezetes, Orbán Viktor miniszterelnök pénteken azt mondta, hogy Magyarország IMF-kölcsön nélkül is biztosan megáll a lábán. Ugyanakkor hozzátette, a kormány továbbra is megegyezésre törekszik a Nemzetközi Valutaalappal. „Azért javaslom, hogy Magyarország továbbra is tárgyaljon az IMF-fel, mert nehéz idők fognak jönni Európában” – mondta Orbán, aki szerint nekünk jó volna, ha egy biztonsági védőhálónk lenne.

„Az intézkedések kifejezetten károsak a hosszú távú növekedési kilátásokra nézve, valamint az IMF megállapodást is alááshatják, ugyanakkor a költségvetési célok mindenáron való tartása javíthatják a megítélést” – emelte ki Suppan Gergely , a TakarékBank vezető közgazdásza.

Ha romlik a piaci hangulat...

„Nem lesz IMF-megállapodás a választásokig” – vélekedett a napokban Szentiványi Nóra, a JP Morgan londoni elemzője. A közgazdász csak abban az esetben látja elérhetőnek a hitel-megállapodást Magyarország és az IMF között, ha jelentősen romlik a piaci hangulat.

A Bloomberg által megkérdezett 22 közgazdászból 10 gondolja azt, hogy nem lesz megállapodás a következő másfél évben, míg 8 elemző úgy látja, hogy létrejöhet a megegyezés. Négy elemző 50 százalékos esélyt az EU/IMF-megállapodás létrejöttének.

Meglepő a forint ereje

„Ma reggelre az enyhülő kockázatvállalási kedvvel párhuzamosan mutatkozik némi korrekció, de még így is 282 alatt maradt az árfolyam, ami a pénteki események, a tegnap reggeli 285-ös nyitás és Varga Mihály ma reggeli IMF tárgyalásokat érintő nyilatkozata után több mint meglepő” – írja Bámli Károly, a Commerzbank elemzője.

Úgy tűnik, hogy a piacokat már nem foglalkoztatja a megállapodás kérdése, a jelentős külker többlet, és az EU transzferek miatti jelentős deviza tartalék elegendő fedezetet nyújt rövidtávon az ország kötelezettségeinek teljesítéséhez – vélekedett.

„Persze azt látni kell, hogy ha fordul a hangulat, és esetleg borítják az asztalt, akkor minket sem fognak kihagyni a szórásból” – emeli ki Bámli. Hozzátette, a fenti tények és a magas hozamszint egyelőre kedveznek a forintnak, a következő nagy falat 280,50 környékén lehet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.