BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Költségvetés: A Mol-vásárlás betett - További bonyodalom várható

Minden korrekció nélkül az eredeti hiánycél több mint kétszerese volt a költségvetési deficit július végén.

Túllépés. A módosított éves tervhez képest is 126 százalékon állt a büdzsé hiánya július végén – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken közzétett jelentéséből. Ez a mutató annyiból kifejezetten érdekes, hogy a tárca közleménye szerint az éves teljesítés vizsgálatakor az idén a múlt év ezen időszakában még nem létező különadó-bevétellel, továbbá a magán-nyugdíjpénztári vagyonelemek értékesítéséből előirányzott, de még nem teljesült bevétel időarányos részével korrigált számot használ az NGM.

Ha ugyanis az 1494,5 milliárd forintos júliusi deficitet minden korrigálás nélkül viszonyítjuk az eredeti hiánycélhoz, 217 százalékos mutatót kapunk, ez az éves terv több mint kétszerese. A közel 1500 milliárd forintos júliusi deficit a korábbi évekhez képest kirívó, ám ennek hátterében a Mol-részesedésszerzés ötszázmilliárd forintos tétele húzódik meg. Mivel ez egyszeri jellegű, az NGM a következő hónapokban már nem számol e tétellel.

A „Mol-bevásárlás” nélkül 996,2 milliárd forintot tett ki az első héthavi hiány, az ügylet nélkül pedig júliusban is többletet mutatott volna a büdzsé. Az államháztartási folyamatok átlátását az idén az is nehezíti, hogy a nyugdíjvagyonból befolyó 528,8 milliárd forint csak később jelenik meg a büdzsében. Az NGM szerint ennek figyelembevételével „biztonságosan tartható” a hiánycél. Az erről szóló múlt heti kormányrendelet fényében azonban további „bonyodalomra” lehet számítani: hamarosan 578 milliárd forintos egyszeri kiadás formájában jelenik meg a büdzsében a MÁV és BKV adósságának átvállalása, valamint a PPP-projektek kiváltása.

A központi költségvetés július havi bevételei az előző év azonos hónapjához képest 12,9 milliárd forinttal nagyobb öszszegben teljesültek. Ennek hátterében a múlt év második felében bevezetett, az államháztartási egyensúlyt szolgáló pénzügyi szervezetek különadójából, továbbá az egyes ágazatokat terhelő különadóból befolyt bevételek állnak. Mindezek mellett elmaradtak az egy évvel korábbitól például az általános forgalmi adóból, valamint az egyszerűsített vállalkozói adóból származó bevételek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.