BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Köszönjük, Mercedes! - EU-élmezőnyben a magyar adat

Fékezett májusban az Európai Unió ipara: éves összevetésben 2,3 százalékkal esett vissza a termelés volumene.

Az Eurostatot tájékoztató tagállamok közül 15 éves összevetésben visszaesésről, 5 növekedésről számolt be, Csehországban a volumen nem változott 2011 májusához viszonyítva.

Az öreg kontinensen 2012 első öt hónapjában a – munkanaphatással kiigazított – éves adatok kivétel nélkül negatívak voltak: januárban 1,4, februárban 1,5, márciusban 1,4, áprilisban 2,0 százalékos volt a visszaesés.

Májusban a legerőteljesebb, 12,8 százalékos (munkanaphatással kiigazított) éves növekedést a norvég ipar produkálta, megelőzve Lettországot (6,0 százalék) és Írországot (4,4 százalék). A legnagyobb visszaesésről a litván statisztikusok tájékoztatták az Eurostatot (mínusz 14,8 százalék), az utolsó Dánia (mínusz 9,2 százalék) és Olaszország (mínusz 6,9 százalék) előzi meg.

Magyarország az élmezőnyben

A magyar adat nem szerepel az Eurostat adatai között, a KSH a részletes jelentést pénteken teszi közzé. Az előzetes becslés szerint a magyar ipar májusban (a munkanaphatással kiigazított adatok szerint) 1,9 százalékkal bővült, ami az EU-ban az ötödik legerősebb adat; az imént említetteken kívül Lengyelország 2,6 százalékos mutatója haladja csak meg.

A magyar mutató – a 3,2 százalékos havi bővüléssel egyetemben – arra utalhat, hogy a fokozatos kapacitásbővítés eredményeként az év ötödik hónapjában a kecskeméti Mercedes-gyár már ellensúlyozni tudta a híradástechnikai-elektronikai ágazatok termelésének visszaesését.

Az ipari termelés az első negyedévben 0,1 százalékkal csökkent a 2011. január-márciusi időszakhoz képest. A második negyedévben szintén stagnálás közeli adat várható, az elemzők szerint az év második felében kissé gyorsulhat az ütem. A legfrissebb elemzői prognózisok szerint 2012 egészében 2-3 százalék körüli mértékben nőhet az ipari termelés, ez azonban várhatóan kevés lesz ahhoz, hogy a GDP az idén növekedni tudjon.

Eurózóna: pozitív meglepetés

A közös pénzt használó blokkban havi összevetésben 0,6 százalékkal, év/év alapon 2,8 százalékkal nőtt az ipari termelés volumene. Az adatok jobbak, mint amire az elemzők számítottak: a Dow Jones által megkérdezett elemzők prognózisainak mediánja 0,2 százalékos havi és 3,7 százalékos éves visszaesés volt.

A pozitív meglepetés jórészt Németországnak köszönhető: mint azt már egy hete tudjuk, az áprilisi mínusz 0,6 százalékos visszaesés után májusban hó/hó alapon stagnált a termelés, ami a várakozásokat messze meghaladó 1,6 százalékos éves növekedéshez volt elég.

Európa lokomotívja az EU négy legnagyobb gazdasága közül is kiemelkedik: a német ipari termelés immár visszatért a válság előtti szintekre. Spanyolországban ugyanakkor az euró bevezetése óta nem volt még olyan alacsony szinten a termelés, mint jelenleg.

Franciaországban a termelés 1,9 százalékkal maradt el májusban az áprilisi szinttől. Az Insee keddi bejelentése komoly csalódást keltett: az elemzők arra számítottak, hogy az áprilisi, 1,4 százalékos havi visszaesés után 1 százalékra lassul a zsugorodás üteme. Éves összevetésben a termelés volumene az ötödik hónapban 3,5 százalékkal – a feldolgozóipari termelés pedig 4,5 százalékkal – csökkent. A gyenge feldolgozóipari teljesítmény is szerepet játszott abban, hogy a múlt héten a francia kormány lefelé módosította az idei GDP-prognózist: 0,7 százalékról 0,2 százalékra.

A szintén kedden közzétett olasz adatok is rácáfoltak az elemzőkre: a 0,2 százalékos havi visszaesést prognosztizáló konszenzussal szemben májusban az eurózóna harmadik legnagyobb gazdaságában – az április 2 százalékos visszaesés után – 0,8 százalékkal nőtt az ipari termelés volumene. Az emelkedésben a döntő szerepet az energiaszektor 1,7 százalékos bővülése játszotta. Az olasz gazdaság, amely 2011 közepe óta recesszióban van, az idén a kormány előrejelzése szerint 1,2 százalékkal, Ignazio Visco jegybankelnök szerint pedig 1 százalékkal zsugorodik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.