BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Krauss: A piacnak kéne fenéken billentenie Hollande-ot

François Hollande francia elnök azt hiszi, hogy Európában A-ligás szerepet játszhat, noha az országa csak C-kategóriájú gazdasággal rendelkezik - írja a Financial Times Deutschlandban megjelent kommentárjában Melvyn Krauss, a New York-i Egyetem nyugalmazott közgazdász professzora.

Az amerikai tudós szerint François Hollande elnök egy újabb kockázati elemmel gazdagította Európa pénzügyi rendszerét, amikor megkísérelte nyomás alá helyezni elszigetelni Angela Merkel német szövetségi kancellárt. A piacok korábban már hozzászoktak "Merkozy"-hez és vezetési stílusához. Mostanában azonban ismét növekszik a feszültség a piacokon, mert Hollande a legfontosabb vendéglátónak elő akarja írni, hogy mit főzzön és  azt hogyan szolgálja fel – fogalmaz a professzor.

Krauss felveti a kérdést: Nem világos-e a francia elnök számára, hogy egy C-kategóriájú gazdasággal nem lehet A-kategóriájú befolyást gyakorolni az európai politikára? Az amerikai tudós emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok huszonhatodik elnöke, Theodore Roosevelt hajdanában azt ajánlotta, hogy az ember csöndesen beszéljen, de legyen nála egy nagy bot. Hollande folyton csak beszél, de csak egy gally van nála, ez pedig komoly következményekkel járhat  – írja az FTD.

"Nem hiába hívják Merkelt "Madame Non"-nak.  A zöldfülű elnök a kancellár elleni konok támadásaival már a piacok látókörébe hozta a francia államadósságot. Mit fog Franciaország az új elnökéről gondolni, ha a hozamok Spanyolország és Olaszország szintjére szökknek fel?" Krauss meglátása szerint a piacnak "fenéken kellene billentenie" Hollande-ot, hogy rájöjjön, hol van a helye az európai hatalmi szerkezetben. "Meglehet, Monsieur Hollande, hogy Ön nem tudja, de a piac számára világos, kinél van a bot és kinél a gally. Ha a befektetők elkezdik eladni a francia államkötvényeket, egyúttal német papírokat fognak vásárolni" – írja a közgazdász.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.