BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Morgan Stanley: nagy a bizonytalanság a magyar gazdaság kapcsán

"Kellemes meglepetést" jelentettek Közép-Európa felzárkózó gazdaságainak hétfőn közzétett új gyáripari beszerzésimenedzser-indexei (BMI), amelyek alapján úgy tűnik, hogy stabilizálódott az országcsoport feldolgozószektorának teljesítménye, bár a magyar index továbbra is jelentős kilengési hajlamot mutat - vélekedtek londoni szakelemzők a térségi feldolgozóipar aktivitásának mérőszámairól.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének közgazdászai hétfői összesítésükben közölték: az általuk számolt - Közép-Európa mellett Oroszországot, Törökországot és Dél-Afrikát is tartalmazó - felzárkózó térségi BMI-kompozit novemberben 0,5 ponttal 50,7-re emelkedett. A ház elemzői "érdekes jelenségnek" nevezték, hogy az emelkedés zömét Közép- és Kelet-Európa adta, amely pedig a legutóbbi időkig alulteljesítő volt a felzárkózó térségen belül.

A magyar feldolgozóipar átfogó BMI-indexe, amely 2,4 ponttal 52,3-re emelkedett a múlt hónapban, a Morgan Stanley londoni szakértői szerint változatlanul volatilis, és a szeszélyes mozgás fő hajtóereje az új megrendelések értékének részindexe, amely az október 8,0 pontos esés után most 6,4 ponttal nőtt. A ház szerint az ilyen mértékű kilengés azt jelzi: jelentősek a bizonytalanságok a magyar gazdaság aktivitásával kapcsolatban.

A Barclays londoni elemzői is annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a magyar BMI-mutató változatlanul "szélsőségesen volatilis". A cég szakértői hozzátették, hogy nem tulajdonítanának nagyobb jelentőséget a magyar aktivitási index visszalendülésének az 50-es érték fölé, mivel a magyar feldolgozóipar átfogó aktivitási mutatója az elmúlt négy hónap mindegyikében irányt váltott.

A Barclays elemzőinek hétfői értékelése szerint az utóbbi időben általánosságban is észlelhető, hogy a felzárkózó térség BMI-adatai nem túl erőteljes előrejelzői az ipari teljesítmény tényleges változásainak, így a ház szerint "óvakodni kell" a hétfői térségi aktivitási adatok "túlértékelésétől".

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.