BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Londoni elemzők: megint belevág az MNB

Nem egyöntetű, de többségi előrejelzéssé vált hétfőre a londoni elemzők körében, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa kedden valószínűleg újabb 0,25 százalékpontos kamatcsökkentésről dönt az augusztusi hasonló mértékű enyhítés után.

Az MTI előzetes felmérésébe bevont nagy citybeli házak - Capital Economics, Barclays, JP Morgan, Goldman Sachs, Bank of America-Merrill Lynch, 4cast, Morgan Stanley - felzárkózó piaci elemzői közül csak ketten adtak nagyobb esélyt arra, hogy az MNB kedden nem változtat 6,75 százalékos alapkamatán.

A kamattartást valószínűsítők között van Neil Shearing, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piaci főközgazdásza. A Goldman Sachs bankcsoport londoni elemzői szerint is erősebbek most a kamatcsökkentés ellen szóló érvek, mint a múlt hónapban.

Várakozásunk szerint 25 bázisponttal, 6,5 százalékra csökkenti az irányadó kamatszintet a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa – írja elemzésében Peter Attard Montalto, a Nomura feltörekvő piaci közgazdásza.

Az augusztusi kamatdöntő ülésen az MNB meglepetésre csökkentette az irányadó kamatot, amit a külső tagok szavaztak meg. A tisztségviselők a gazdaság lassulása miatt voksoltak a kamat csökkentésére.

A részletes GDP-adatok a belső kereslet gyengeségét mutatják. A nagyon gyenge belső kereslet, a visszaeső ipari termelés, valamint a csökkenő bizalom megerősítheti a külső tagok álláspontját a kamat további csökkentése kapcsán.

A Nomura elemzői szerint a kormány „galambokat” ültetett a Monetáris Tanácsba: és ahogy lehetségessé válik, csökkentsék a kamatot. (A 4 külső tagot a Parlament gazdasági és informatikai bizottsága jelölte, és az Országgyűlés nevezte ki tavaly.) Az már kevéssé ilyen bizonyos, hogy a kormány további nyomást helyezett a külső tagokra a múlt havi ülés előtt.

Az elemzők szerint függetlenül attól, hogy milyen típusú és milyen forrású a nyomás, a külső tagok csökkenthetik a kamatot. Az euró/forint árfolyam 285-ös szint alatt áll, az államadósság törlesztésének leállására köthető biztosítási felár (CDS-felár) 380 bázisponton áll, míg az előző kamatdöntő ülésen 435 bázisponton állt a mutató.

Peter Attard Montalto úgy látja, hogy a kamatcsökkentés nagyobb piaci reakcióval nem jár majd, mint a múlt havi, ugyanakkor nem gondolja azt sem, hogy érdemi lendületet adna a gazdaságnak.

A Nomura elemzői azt várják, hogy a 25 bázispontos kamatcsökkentés csak visszafogott piaci reakciót válthat ki, ahogyan az előző kamatvágás is.

Az elemző hozzátette: 35 százalékos valószínűséget ad annak, hogy az MNB mégsem változtat az irányadó kamatszinten. Ez megegyezik a piaci konszenzussal. 


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.