BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az uniós sereghajtók közt a magyar gazdaság

Az Európai Unió GDP-je a negyedik negyedévben 0,5 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest, az eurózónában 0,6 százalékos volt a visszaesés – jelentette csütörtök délelőtt az Eurostat. A 0,9 százalékos magyar mínusznál – a statisztikai hivatalt tájékoztató tagállamok közül – csak Portugália számolt be nagyobb, 1,8 százalékos visszaesésről.

Éves összevetésben a szezonálisan kiigazított adatok szerint az unió gazdasága 0,6 százalékkal, a közös pénzt használó blokké 0,9 százalékkal zsugorodott. A 2,8 százalékos magyar mínusznál gyengébb mutatóról a görög (mínusz 6,0 százalék), a ciprusi (mínusz 3,0 százalék) és a portugál (mínusz 3,8 százalék) statisztikusok tájékoztatták az Eurostatot.

Az eurózóna adatai negatív meglepetést keltettek: a Bloomberg által megkérdezett elemzők prognózisainak mediánja 0,4 százalékos negyedéves visszaesés volt. A három legnagyobb gazdaság mindegyike zsugorodott: a német GDP 0,6 százalékkal, a francia 0,3 százalékkal, az olasz 0,9 százalékkal csökkent negyedéves összevetésben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.