BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már a litvánok is a nyakunkon! Itt a legújabb GDP-ranglista

Már Litvánia is erősen megközelítette Magyarországot az Eurostat ma kiadott legfrissebb GDP-rangsora szerint.

Az egy főre jutó GDP Magyarországon tavaly az EU-átlag 64 százaléka volt – közölte az Eurostat. Eszerint két éve gyakorlatilag megállt a magyar felzárkózás, mivel már 2006-ban is 63 százalékon állt hazánk.

Ezzel szemben régiós vetélytársaink folyamatosan közeledtek az uniós átlaghoz 2006-2008 között is. Szlovákia ebben a periódusban 63 százalékról 72-ig kapaszkodott, Csehország 77-ről 80-ra, Lengyelország 52-ről 56-ra.

Szlovákia tehát 2007-ben előzött meg bennünket, Észtország 2006-ban (ők most 67 százaléknál tartanak), most pedig már Litvánia is itt van a nyakunkon. A litvánok egy főre jutó GDP-je 2006-ban még csak az uniós átlag 55 százaléka volt, tavaly viszont már 62 százalék – vagyis már csak 2 százalékpontra a magyar adattól.

Igaz, az idei adatok szerint a felzárkózás a legtöbb országban vélhetően leáll. Az idénre ugyanis a térség legtöbb államában az EU-átlagnál nagyobb GDP-visszaesés várható. A nagy kivétel Lengyelország lesz, ahol vélhetően az idén is bővül a gazdaság.

Az Eurostat jelentése itt érhető el (pdf-formátum).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.