BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már a magyar gazdaság motorja is gyengébben muzsikál

Szeptemberben a kivitel volumene forintban számolva 4,9, a behozatalé 5,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken hozzátéve, hogy csökkenés jellemezte minden árufőcsoport importját.

A legnagyobb súlyú gépek és szállítóeszközök exportvolumene - főként a híradástechnikai eszközök és az energiafejlesztő gépek forgalmának alakulása miatt - tizedével esett vissza. Szeptemberben a behozatal értéke 1722,48 milliárd forint, a kivitelé 1937,29 milliárd forint volt, így a külkereskedelmi többlet 215 milliárd forintot tett ki. Euróban számolva szeptemberben a kivitel 4,2, a behozatal 4,7 százalékkal csökkent. Az import értéke 6,11, az exporté 6,86 milliárd euró volt szeptemberben, a többlet 751,1 millió eurót tett ki.


Trippon Mariann, a CIB vezető elemzője elmondta: a részletes külkereskedelmi adatok árnyalatnyival jobbak lettek az előzetes közlésnél. Az elemző szerint az adatokból az látszik, hogy az import gyenge; a belső felhasználás, a fogyasztás és a beruházások csökkenése alapvetően rányomja a bélyegét a behozatalra. Az elmúlt hónapokban már a kivitelen is látszott a dinamika lassulása. Ennek az az oka, hogy Magyarország fő exportpiacai lassul a gazdasági növekedés, az euróövezet recesszióban van és a német gazdaság is érezhetően veszít a lendületéből - mondta.

Trippon Mariann szerint a még viszonylag ellenálló exportteljesítmény és a gyenge import együttese okozza, hogy jelentős többlet van a külkereskedelmi mérlegben. Ez egyrészt pozitív, mert emiatt a külső egyensúlyi pozíció az elmúlt időszakban számottevően javult, a folyó fizetési mérleg is jelentős többletben van. Másik oldalról viszont rossz, mert ez lényegében a recesszió visszatükröződése - fogalmazott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.