BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megszólalt a Fitch Magyarországról!

A Fitch Ratings, Európa legnagyobb hitelminősítő ügynöksége közölte, továbbra is „lefelé mutató” kockázatokat lát Magyarország hitelminősítés kapcsán, noha pozitív lépésnek tekinti, hogy újrakezdődnek a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal.

A Fitch éppen egy héttel ezelőtt módosította „negatívra” Magyarország szuverén adósságának besorolásának kilátását „stabilról”. A kilátás a várható hitelminősítői lépés irányát tükrözi. Magyarország mindhárom nagy ügynökségnél egyetlen lépcsőfokkal áll a bóvli kategória felett.

A Fitch Ratings friss közleménye kiemelte, hogy az IMF védőhálója csökkentheti a nyomást Magyarország szuverén adósságának besorolásán. Az ügynökség szerint pozitív lenne egy új megállapodás.

Bármely IMF-program szigorú fiskális politikai feltételekhez köthető, ezáltal csökkenti a kormányzat független pénzügyi és gazdasági mozgásterét – mutatott rá a legnagyobb európai hitelminősítő.

Úgy gondoljuk, hogy egy új IMF-programnak számos haszna lenne, beleértve a költségvetési és külső finanszírozást – írja a Fitch.

Hozzátették, egy megállapodás növelheti a piaci bizalmat és nagyobb átláthatóságot, valamint következetességet okozhat a politikai döntéshozatalban.

A Fitch ugyanakkor kiemelte, hogy a megegyezés még messze van. Nehéz lesz megegyezni a bankszektorral kapcsolatos kérdésekben – teszik hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.