BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megszólalt a galamb: Tovább fogjuk vágni a kamatot

Cinkotai János arra utalt, hogy további kamatvágásokat hajthat végre a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa. A jegybankár a HírTV-nek adott interjújában hangsúlyozta: 2014-ben elérhető a 3 százalékos inflációs cél.

A jelenleginél lényegesen alacsonyabb alapkamat is várható – jelentette ki a Hír Televízióban vasárnap este a Monetáris Tanács külső tagja. Cinkotai János a tanács leginkább „galamb” szemléletű, vagyis az alacsony kamatpolitikát pártoló tagja. Ő voksolt a legtöbbször kamatvágásra a négy új, külső tag közül a kinevezésük óta.

Cinkotai János szerint nincs inflációs veszély Magyarországon annak ellenére, hogy a pénzromlás üteme jelenleg a Magyar Nemzeti Bank 3 százalékos céljának duplája. Az MNB belső tagjai, Simor András és a két alelnök, ezt azonban másképp látják, és nem támogatták az elmúlt négy ülésen a külső tagok által szorgalmazott kamatvágást.

Októberben a negyedik egymást követő hónapban csökkenhetett az irányadó kamatszint 25 bázisponttal a külső tagok szavazatai alapján. Jelenleg 6 százalékos a jegybanki alapkamat.

Cinkotai szerint 2014-ben elérhető az inflációs cél. Jelenleg egyszeri hatások tolják felfelé az áremelkedés ütemét. Ilyen tényezőknek nevezte az adóemeléseket és a rossz mezőgazdasági teljesítményt. A jegybankár úgy látja, hogy az EU/IMF-megállapodással nagyobb tere lenne az MNB-nek a kamat csökkentésére.

Világgazdaság Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.