BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Melyik hitelminősítő lépése fájt a legjobban Magyarországnak?

Immár mindhárom hitelminősítő ügynökség a befektetésre nem ajánlott kategóriába minősítette le Magyarországot. Tavaly ősszel még a legalacsonyabb befektetésre ajánlott kategóriában álltunk, negatív kilátással, most egy szinttel lejjebb kerültünk, és a kilátás továbbra is negatív. Lássuk, melyik leminősítés fájt a legjobban.

Tavaly ősszel még mindhárom hitelminősítő ügynökség a befektetésre ajánlott sávban tartotta Magyarország adósságának besorolását. Novemberben a Fitch Ratings is a leminősítést valószínűsítő negatív kilátással látta el az ország adósságát (a korábbi stabilról). Ezzel mindhárom ügynkségnél valószínűvé vált a leminősítés. A Standard & Poor’s adott elsőként egyértelmű jelzést arra, hogy Magyarország el fogja veszíteni befektetésre ajánlott adósbesorolását, amikor november 12-én „negatív figyelőlistára” helyezte az országot. Az S&P-nél ez gyakorlatilag a leminősítés beígérésével egyenértékű.

Az ország csődkockázatát jelző CDS-felár meredeken, 600 bázispont fölé emelkedett (több mint 30 bázisponttal), és a forint is jelentős esésnek indult. Ugyan ekkor már egyre több elemző számított arra, hogy Magyarországot le fogják minősíteni, a piacon erről nem alakult ki konszenzus az S&P lépése előtt. A 10 éves államkötvény hozama 8,3 százalékról 8,6 százalékra emelkedett ezen a napon. A forint 4 egységgel értékelődött le, és elérte a 316-os szintet az euróval szemben.

A Moody’s Investors Service nem adott utalást arra (a negatív kilátáson felül), hogy lépni fog, azonban november végén a hitelminősítők közül elsőként vágta bóvliba Magyarországot. A lépésre 9,4 százalékos szintre emelkedett a 10 éves magyar kötvények hozama a másodlagos piacon, és 315-ös szintre került a forint, így egy nap alatt 5 egységes veszített. A CDS-felár 600 bázispont körüli szintről 645 bázispontig emelkedett.

A nagy hitelminősítők közül elsőként általában az S&P szokta megvonni egy ország befektetési ajánlású adósosztályzatát, Magyarország esetében most a második helyre szorult. Karácsony előtt érkezett az S&P döntése: a hitelminősítő nagyrészt arra a véleményére hivatkozva vágta bóvliba Magyarországot, hogy csökken a gazdaságpolitika kiszámíthatósága. A kötvények hozamai 9 százalék fölé kerültek, a forint 307-re szintre esett, amely 4 egységnyi gyengülésnek felel meg. A CDS-felár 570 pontról 610 bázispont közelébe került.

Éppen ezen a napon – az S&P lépése előtt – úgy értesült az [origo], hogy a Fitch egyszerre két fokozattal minősíti le Magyarországot, azonban a nap folyamán ez nem következett be. A cikk megjelenése után 304-re esett a forint a korábbi 302-es szint környékéről. A Fitch nem lépett, a forint pedig visszaerősödött.

A Fitch csak ebben az évben döntött, a múlt pénteken minősítette le Magyarországot, amely kisebb megingást okozott a forint piacán, azonban az árfolyam lényegében nem változott, 317 forint körüli szinten stabilizálódott az euró ára. Most már viszont - az elmúlt hetekben egyértelműen – elsősorban az IMF-tárgyalásokra figyelnek a piaci szereplők, és ez határozza meg Magyarország nemzetközi megítélését. A CDS-felár még csökkent is, mert a kormányzat megnyugtató kijelentéseket tett a tárgyalásokra vonatkozóan. Az elmúlt napokban a forintot, a csődkockázati mutató valamint a kötvényhozamokat az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos hírek mozgatták.

Összességében az S&P lépése tűnik a legerősebbnek, ha figyelembe vesszük a leminősítésre tett ígéretét is. A Moody’s lépése is igen erőteljesen hatott, amelyben közrejátszhatott, hogy elsőként vonta meg az ország befektetési ajánlását. A Fitch pénteki leminősítése alig fejtett ki hatást, jelentős meglepetést már nem okozott a lépés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.