BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mennyivel lett laposabb a zsebünk idén? – Bérek, számokban

Munkavállalói szempontból roszszul alakul az év, cserébe inflációtól nem kell tartani, és csökkenhetnek a kamatok. Az idei első tíz hónapban a bruttó keresetek 0,9, a nettók 1,8 százalékkal emelkedtek az előző évhez képest – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Az éven belüli béralakulás azonban igen hektikus képet mutat, amelyet az átlag elfed. A legnagyobb mozgásokat az állami alkalmazottak tizenharmadik havi illetményének megnyirbálása okozta. Ez idézte elő a januári nagy bruttó csökkenést, illetve az októberi negatív változásban is ugyanennek volt nagy szerepe. Az állami szférában 7,5 százalékos átlagos csökkenést mért a hivatal, csak októberben pedig 12,3 százalékkal vittek haza kevesebbet a közszolgák.

A versenyszférában 3,5 százalékos bruttó bérnövekedés volt, ez február óta a legalacsonyabb emelkedési ütem, de a gazdasági teljesítmény csökkenését figyelembe véve nem tekinthető drasztikusan alacsonynak. Tovább bonyolította a képet az szja-sávhatár év közepi megemelése, amely miatt a nettó bérdinamika felgyorsult a bruttóhoz képest.

Ugyanilyen hatás jövőre is várható, mivel tovább bővül azok köre, akik az alsó adósávban keresnek. Az alkalmazotti létszám terén is megfigyelhető a kettősség: a cégek inkább elbocsátásokkal reagáltak a válságra, 7 százalékos, 135 ezer fős csökkenés mutatkozott a vállalkozásoknál. Az állami szférában viszont 6,3 százalékos létszámbővülés volt, igaz, ez az általában alacsony hozzáadott értéket képviselő közmunkaprogramokra vezethető vissza. Ezek nélkül ugyanis itt is létszámcsökkenés figyelhető meg.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.