BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Morgan Stanley: "a kívülállók véleménye nem sokat számít Magyarországon"

A Morgan Stanley globális befektetési szolgáltatási csoport londoni elemzőrészlegének felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai befektetők számára összeállított hétfői prognózisukban úgy fogalmaztak, hogy "megállíthatatlannak" tűnik az MNB kamatcsökkentési lendülete, és az enyhítési ciklus valószínűleg még csak félúton jár.

A Morgan Stanley londoni elemzőinek alapeseti előrejelzése szerint az MNB-kamat jövő nyárig 5,00 százalékra csökken tovább, de megvan annak az esélye is, hogy a monetáris tanács "még gyorsabb, és még nagyobb mértékű" enyhítést hajt végre.

A Morgan Stanley szakértőinek hétfői értékelése szerint akár az eddigi 1,00 százalékpontnyi MNB-kamatcsökkentés közvetett bírálataként is értelmezhető az eurójegybank (EKB) elnöke, Mario Draghi múlt heti budapesti kijelentése arról, hogy a jelentős devizaadósságú, nyitott gazdaságokban korlátozott a pénzügypolitika mozgástere.

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint azonban még ha valóban kritikáról volt is szó, valószínűtlen, hogy ez bármit megváltoztatna, és korántsem ez lenne az első eset arra, hogy "a kívülállók véleménye nem sokat nyom a latban Magyarországon".

Más nagy londoni házak szerint azonban a piac mégiscsak rákényszerítheti az MNB-t a monetáris enyhítés leállítására.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég, a Capital Economics jelenleg érvényes prognózisa szerint az euróövezeti adósságválság újbóli eszkalációja várható a következő egy évben, és a folyamat várhatóan egészen addig a pontig fajul, hogy megkezdődik a valutaunió valamilyen formájú felbomlása. A ház szerint a piaci hangulat ezzel járó romlása - különösen IMF/EU-megállapodás nélkül - védelmi jellegű kamatemelésekre kényszerítheti az MNB-t. A Capital Economics ennek alapján azt valószínűsíti, hogy bár várhatók további kamatcsökkentések, az MNB-alapkamat 2013 végén ismét a mostani 6,00 százalékon lesz.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.