BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy forinterősödés már nem lesz

A magyar gazdaság az idén 0,8 százalékkal zsugorodhat, amit 2013-ban is csak mérsékelt fellendülés követ majd – vélik a CIB Bank elemzői. Az infláció az idén és jövőre is a Magyar Nemzeti Bank három százalékos középtávú célja felett alakul, de a jövő év végére megközelítheti ezt az értéket.

A jegybank kamatpolitikáját a bank elemzői szerint továbbra is a pénzügyi stabilitási megfontolások alakíthatják, így ha Magyarország kockázati megítélése nem romlik, tovább folytatódhat a most megkezdett monetáris enyhítési ciklus. A CIB elemzői szerint ugyanakkor a külső környezet a következő időszakban kevésbé lesz támogató, amivel párhuzamosan újra előtérbe kerülhetnek az országspecifikus problémák.

A CIB alapforgatókönyve szerint az év végéig csak 25 bázispontos kamatcsökkentés várható, miközben a forintárfolyamnál már csak korlátozott tere lehet a további erősödésnek. A CIB Bank elemzői év végére 6,5 százalékos jegybanki alapkamatot, és 280 forintos euróárfolyamot várnak.

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője a hitelintézet által rendezett mai háttérbeszélgetésen elmondta: bár a válság kezdete óta már majdnem pontosan öt év eltelt, a következő öt év is erről fog szólni, és az előttünk álló évek itthon és a világban is az országok adósságának csökkentéséről szólhatnak.

Trippon Mariann Európa helyzetéről azt mondta: az euró túléléséhez az érintett országoknak a szuverenitásuk egy részéről le kell mondaniuk, és fiskális, illetve banki unió létrehozására van szükség. Ugyanakkor azzal együtt, hogy a válság középpontjában jelenleg kétségtelenül Európa van, sok más fejlett gazdaság – így például az USA vagy Japán - szintén fenntarthatatlan adósságpályán mozog – hangsúlyozta a vezető elemző.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.