BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem aggasztja eléggé a válság? - Tehet ellene

A kínai fogyasztói árak júliusban 6,5 százalékkal növekedtek a tavalyi azonos hónapban feljegyzett adathoz viszonyítva - közölte a pekingi országos statisztikai hivatal. A termelői árak növekedése pedig 7,5 százalékos volt, a legnagyobb arányú az utóbbi három évben.

Az élelmiszerárak 14,8 százalékkal emelkedtek, ezen belül a sertéshús ára 57 százalékkal szökött fel a tavalyi júliusihoz viszonyítva. A kínai kormány már elismerte, hogy az erre az évre előírt 4 százalékos inflációs célt nem fogják elérni. A Kínában bekövetkezet jelentős áremelkedések csak fokozzák a bizonytalanságot a kínai és a hongkongi tőzsdéken, amelyek kedden is jelentősen alacsonyabb kurzuson nyitottak.

A Bank of America Merrill Lynch szerint nem valószínű, hogy a hatalmon lévő Kínai Kommunista Párt lazítani fog a monetáris politikán, és vélhetően fiskális eszközökkel reagál, többek között növelve a szociális lakásokra és a vízi infrastruktúrára szánt kiadásokat. A Crédit Suisse elemzői jelentésükben úgy fogalmaznak: ha a globális gazdaság erőteljesen lassul, az súlyos kárt okoz a kínai exportban és fogyasztásban, ebben az esetben pedig Kínának jóval kisebb tere lesz arra, hogy kirángassa magát a bajból, mint 2008-2009-ben. "Nincs menekvés" – idézi a Bloomberg a svájci cég nem túl derűlátó elemzését.

A Royal Bank of Canada szakértője úgy látja, hogy bár Peking aggódik a globális piaci volatilitás miatt, a túl magas inflációt szinte biztosan a következő hónapokban végrehajtott kamatemeléssel próbálja majd enyhíteni. Az UBS és a Standard Chartered viszont úgy látja, hogy az idén már nem kerül sor kamatemelésre, mivel az infláció már elérte csúcspontját és a fogyasztói árak akár 4 százalékkal is csökkenhetnek az év végéig.

A kínai kormány tavaly november óta folyamatosan emeli a bankok számára előírt tartalékráta nagyságát, ugyanakkor immár nyolc hete szünetel az emelési sorozat. Peking azért döntött az eddig nem látott mértékű leállás mellett, mert a kkv-k már panaszkodnak a finanszírozási gondok miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.