BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

November 7. sorsfordító lesz a kormány számára

A november 7 hazai szempontból különösen fontos, hiszen kiderül, milyen növekedéssel számol Magyarország esetén a Bizottság – jelenti az Equilor, hozzátéve, hogy a héten több izgalmas piaci hírre számíthatunk.

A november 7, hazai szempontból is különösen fontos, hiszen azon túl, hogy kiderül, milyen növekedéssel számol Magyarország esetén a Bizottság, megtudhatjuk, hogy tarthatónak véli-e a 3 százalék alatti deficitszámot 2013-ra. Ezzel együtt az is kiderül, hogy Magyarország kikerül-e a túlzott deficit eljárás alól, illetve ha nem, felfüggeszti-e az EU a kohéziós források egy részét. Utóbbira ugyan nem számítunk, de szerintünk az EB nem engedi ki hazánkat a 8 éve tartó EDP eljárás alól. Hírforrások szerint ez leghamarabb jövőre jöhet.

A múlt héten közzétett gyorsjelentés után látott 25 dolláros árfolyamcsúcs immár tovaszállt a papír piacáról. Ennek oka, hogy a Facebook működésért felelős vezérigazgató, Sheryl Sandberg és két másik vezető beosztású személy 16 millió dollár értékben adott el részvényt (körülbelül 400 ezer darab), miután a bennfentesekre vonatkozó eladási tilalom a hét első napján megszűnt.

Az előbb említett személyek szép profitot tettek zsebre, azonban még így is közel 22 millió darab részvényt tartanak maguknál, aminek köszönhetően elég nagy esély mutatkozik arra, hogy újból nyomás alá kerüljenek a Facebook papírjai, ha tovább folytatják az eladásokat.

Mozgalmas hét jön

Nemzetközi és hazai szinten is izgalmas hetünk jön. A Sandy hurrikán után lassan feleszmélő USA holnap tartja az elnökválasztást. Rendkívül szoros a verseny, a közvéleménykutatások alapján Obama az esélyesebb, de még bármi kisülhet. A Redskins-hatás alapján azonban éppen a kihívó, Mitt Romney az esélyesebb, ugyanis Washington-t elkalapálták tegnap az NFL meccsen. Meglepő, de az indikátor az utóbbi 18-ból 17-szer jól működött, persze mi nem hiszünk a babonákban.

Európából az EKB és az angol jegybank csütörtöki kamatdöntése mozdíthatja ki az állóvízből a piacokat. Az Európai Központi Bank esetében az előrejelzések szerint nem változik az irányadó ráta (0,75 százalék), de a sajtótájékoztatón a szeptember elején meghirdetett kötvényvásárlási programról, illetve esetleges egyéb monetáris beavatkozásokról jöhetnek fontos információk.

Az Európai Bizottság is aktív lesz a héten, szerdán jelenik meg a tagállamok gazdasági kilátásairól készített átfogó anyag. A legnagyobb figyelmet a problémás országok kaphatják. Spanyolország esetén a kormány például 0,5 százalékos, míg az elemzői konszenzus 1,3 százalékos recessziót vár jövőre.

A görögök is hoznak egy kis izgalmat a hétre, szerdán 13,5 milliárd eurós strukturális reformcsomagot kell elfogadniuk, mely a büdzsé hosszú távú kiegyensúlyozását szolgálja, de vasárnap is megszorításokról tárgyalhat a kabinet. Utóbbiak azért fontosak, hogy Görögország hozzájusson a második nemzetközi mentőcsomag következő részletéhez. Csütörtökön kezdődik a kínai kongresszus, amelyen megválasztják az új vezetőt a következő tíz évre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.