BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriás elmaradásban a görög hitelprogram

Görögország továbbra sem teljesíti a nemzetközi hitelprogram keretében vállalt feltételeket – állapítja meg legújabb jelentésében az EU–IMF–EKB alkotta trojka.

A német Rheinische Post információi szerint Athén a mintegy háromszáz takarékossági intézkedés vagy irányelv közül 210-et nem hajtott végre, tehát a reformok mintegy hetven százaléka leállt. A lap negatív példakánt említi a privatizációt, mely idén eddig állítólag mindössze néhány tízmillió euró bevételt hozott.

Az elmaradások láttán Angela Merkel német kancellár továbbra is elutasítja, hogy újabb engedményeket tegyenek Athénnak. Úgy véli, a megszorító intézkedéseket nem szabad „felvizezni”, és gyakorlatilag elvetette a költségvetési hiánycélok időbeli kitolásának lehetőségét is. A kancellár ezzel ismét konfrontációba kerül az új görög kormánnyal, mely a közelmúltban többször jelezte: két év haladékot szeretne kapni a deficitcélok elérésére.

Christine Lagarde viszont egyelőre kivár: az IMF vezérigazgatója szerint még korai beszélni a hitelprogram esetleges megváltoztatásának lehetőségéről. Erre majd csak akkor kerülhet sor, ha a trojka befejezi aktuális vizsgálódását – mondta a CNBC-nek. A nemzetközi szervezetek ellenőrei július 24-én térnek vissza Athénba.

A görög kormány arra hivatkozva kéri a feltételek enyhítését, hogy az EU és az IMF által diktált megszorítások mélyítették a recessziót, növelték a munkanélküliséget, tömeges elszegényedést okoztak. Ezzel összhangban görög munkaügyi szakértők arra figyelmeztettek, hogyha nem változik az irányvonal, akkor a harminc százalékot is elérheti a munkanélküliség az idei évben. Májusi adatok szerint ez a mutató 22,5 százalék. 2010-ben 12,6, 2011-ben 17,7 százalék volt az állástalanok aránya.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.