BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Professzor: Nem Európa, hanem Amerika van igazán súlyos helyzetben

Valójában nem Európa, hanem Amerika van igazán súlyos helyzetben. Míg Európában – a mély válság hatására – már a pragmatizmus kerekedett felül, és sokak véleménye ellenére kontinensünkön nem fognak hatalomra kerülni szélsőséges és populista erők, addig az Egyesült Államokat egyre súlyosabb ideológiai hidegháború sújtja, mondta Jacob Funk Kirkegaard, a nemzetközileg is óriási tekintélynek örvendő, Amerikában ténykedő dán gazdaságtudós az alapblog.hu-nak adott interjújában.

A chicagói székhelyű Peterson intézet, az amerikai elnöknek is tanácsokat nyújtó híres think tank egyik, a világsajtóban gyakran idézett „frontembere” szerint már a következő hónapban hirtelen újból, és a decemberihez képest sokkal hevesebben, ki fog éleződni a konfliktus Obama elnök és republikánus ellenfelei között. Míg az úgynevezett fiscal cliff (költségvetési szakadék) problémájának az év legvégén történt ideiglenes megoldása a recesszió bekövetkeztének esélyét gyengítette, addig a hamarosan napirendre kerülő adósságplafon-probléma esetleges megoldatlansága szabályos pénzügyi csődbe sodorja az Amerikai Egyesült Államokat.

Jacob Kirkegaard – a nagy dán filozófus leszármazottja – mindazonáltal feltételezi, hogy ha nagyon nehezen is, de a végén újabb kompromisszum születik az elnök és jobboldali ellentábora között. Ez egyrészt adódik az amerikai politikai rendszer természetéből, másrészt trükkösen ugyan, de a demokraták érdekeinek megfelelően megint emelik majd az adóbevételeket, a republikánusok pedig további kemény kiadáscsökkentést fognak kiharcolni.

Az Egyesült Államok másik súlyos problémája az, hogy az amerikai történelemben először hosszú távon is fennmarad a magas munkanélküliség, ami miatt – szerinte – az amerikai jegybank (a Fed) jóval hosszabb ideig nem fog a jelenlegi zéró szintről kamatot emelni, mint azt a piaci szereplők többsége feltételezi.

alapblog.hu - Világgazdaság Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.