BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Recesszió felé tart Magyarország - 10 havi csúcson a kötvényhozam

A magyar 3 éves kötvény hozama január óta nem látott magasságba emelkedett a csütörtöki aukció előtt arra a várakozásra, hogy az ország elveszítheti befektetésre ajánlott hitelminősítését – írja a Bloomberg.

Az Államadósság Kezelő Központ 20 milliárd forintnyi 2014-ben, 15 milliárd forint 2017-ben, és 8 milliárd forint 2022-ben lejáró állampapír értékesítését tervezi. A másodlagos piacon szerda délelőtt 7,47 százalékon állt a 3 éves kötvény hozama, míg tegnap 7,52 százalékon is állt a jegyzés.

Magyarország a múlt héten egyetlen ajánlatot sem fogadott el a 12 hónapos kincstárjegy-aukción, miután Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azt mondta, Magyarország elveszítheti befektetésre ajánlott hitelminősítését – emlékeztet a Bloomberg. A befektetők 22,8 milliárd forintnyi ajánlattal jelentkeztek be, amely a legalacsonyabb szint 1999 óta.

Az Equilor elemzői rámutatnak, a befektetésre nem ajánlott „bóvli” kategória számos külföldi intézményi szereplőt, befektetési alapot eltántoríthat - részben a szabályozásukból adódóan - a magyar eszközöktől.

„Emellett a gyengülő forint növeli a devizahitelesek törlesztési terheit, így visszafogja a GDP növekedési dinamikát, valamint a megugró "importált infláció" is tovább szűkíti a jegybank mozgásterét – ezzel azonban részben már tisztában vannak a szereplők. A görög események következtében ingadozó globális kockázatvállalási hajlandóság is nyomás alatt tarthatja a magyar eszközöket az elkövetkezendő hetekben” – vélekednek.

Kevesebb kincstárjegy fogyott

Tíz milliárd forinttal kevesebb kincstárjegyet értékesített az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) mint tervezte. Az elsődleges forgalmazók csupán 51,71 milliárd forintnyi három hónapos kincstárjegyre jelentkeztek be, így az adósságkezelő 30 milliárdnyi ajánlatot fogadott el.

A hozamok mintegy 40 bázispontos, szokatlanul széles intervallumban szóródtak az elfogadott ajánlatok közül. A minimális hozam 6,05, a maximális 6,45, míg az átlagos hozamszint 6,3 százalékon alakult.

Ez 20 bázisponttal magasabb hozamot jelent, mint az október 28-án kialakult (előző kereskedési nap) másodlagos piaci hozamszint. Az előző aukcióhoz képest pedig mintegy negyed százalékpontot emelkedett a hozam.

Recessziót jelez az index

A magyar feldolgozóipari index az 50 pontos szint alá esett, amely elválasztja a bővülést a csökkenéstől. A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke: 48,2 – közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT). A szeptemberi felülvizsgált érték 50,7 pontot mutat.

Az, hogy az index 50 pont alá esett azt jelzi, hogy „Magyarország recesszió felé halad” – vélekedett Daniel Lenz, a DZ Bank frankfurti vezető feltörekvő piaci stratégája. Ez egy újabb kedvezőtlen hír a magyar eszközök számára – vélekedett az elemző.

„Sem a magyar, sem az eurózóna beszerzési menedzser indexe nem mutat kedvező képet az év hátralévő hónapjait illetően. Habár a gyenge euró/forint árfolyam az exportunk szempontjából kedvező lehet, ez azonban csak akkor realizálódik, ha bővülni tud az export megrendelésünk, ami a megrendelések jelenlegi állományát tekintve nem valószínű”- mondta Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

„Az elmúlt hónapokban mind a kormány, mind a különböző gazdasági intézmények csökkentették a Magyarországra vonatkozó 2012-es növekedési kilátásokat. A legutóbbi, az EBRD által októberben közzétett növekedési előrejelzés már csupán 0,5%-os növekedéssel számol. A jelenlegi feldolgozóipari várakozásokat tekintve, valamint a rendkívül gyorsan romló nemzetközi körülmények között azonban már ez is optimista forgatókönyv lehet” – tette hozzá a szakember.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.