BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekordhiány Japánban

Japán rekord összegű kereskedelmi hiányt halmozott fel 2012-ben, az Európába és Kínába tartó export folyamatos csökkenése miatt - jelenti a BBC News.

A tokiói pénzügyminisztérium szerint a deficit összege 78 milliárd dollárra nőtt az egész évre vonatkozóan. Ám elemzők szerint a hiány vélhetően elérte a mélypontját, és az export a következő hónapokban ismét növekedni fog.

Tacusi Sikano, a tokiói Mitsubishi UFJ Morgan elemzője úgy látja, idén valószinűleg még nem következik be, hogy a kereskedelmi mérlegen többlet keletkezzék, mert az export élénkülése szerény lesz, az import pedig valószinűleg továbbra is  magas marad az olajimport költségeinek drágulása következtében. A BBC News felhivja a figyelmet arra, hogy a japán exportőröket súlyosan érinti az adósság sújtotta Európában tapasztalható lanyha kereslet, valamint Japánnak Kínával támadt területi viszálya. Emiatt ugyanis Kínában bojkottálják a japán termékeket, például az autókat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.