BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Riogat az IMF: a legrosszabb még hátravan

A piaci bizonytalanság és zavar nagyobb hullámai még nem érték el az Európai Unió partjait – figyelmeztet a Nemzetközi Valutalap jelentése.

Az éjszaka folyamán kiadott IMF jelentése arra figyelmeztet: az eurózóna válságának potenciális gazdasági hatásai még nem érvényesültek. Az éves jelentés a globális gazdaság lehetséges veszélyeit, és gazdasági történések áttételes hatásait ismerteti.

A nehézségek az egy évvel ezelőtti állapothoz képest széterjedtek az eurózóna perifériájáról, mivel az adósságválság okozta kockázatok a szoros kereskedelmi és pénzügyi szövetség miatt az egész közösséget érintik.

Az IMF kiemeli, hogy nem született elegendő intézkedés az eurózóna válságának megoldására: „az eurózóna helyzete a játékszabályok megváltoztatásáért kiállt, sürgős lépéseket kell tenni a bankunió, a költségvetési integráció, a fiskális konszolidáció, és a pénzügyi rendezés felé. A strukturális reformoknak meg kell gyorsítaniuk a növekedés ütemét és helyre kell állítania az övezet versenyképességét – szögezi le a Valutaalap.

A jelentés szerint egy nagy sokk a régió gazdaságának kibocsátását majd 5 százalékkal vetné vissza. Az adósságválság súlyosbodásának folyamata nyomán megugranának a kötvényhozamok és tovább csökkenne a fogyasztás. Az IMF forgatókönyve szerint a sokkhatás egyenlő mértékben érintené az eurózónát, az Egyesült Királyságot és Kelet-Európát. Az Egyesült Államok gazdasága 2 százalékkal, Japáné 1 százalékkal zsugorodna, ez pedig újabb recesszióval lenne egyenlő.

Az IMF a forgatókönyv megalkotásakor a 2011-es paramétereket vette figyelembe, ugyanakkor az idei évben a szervezet szerint valamivel lassabb lehet a "fertőzés" üteme. A tavalyi helyzethez képest a döntéshozók most – bizonyos mértékben – építhetnek a közbizalomra, miután a közvélemény egyelőre bízik abban, hogy az illetékesek lépnek a válságkezelés érdekében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.